Door Leon Schouten op 18-02-2019 om 11:45

Nabestaanden vaker onvindbaar

Leestijd: 2 minuten

In bijna alle gevallen is het vinden van nabestaanden van een overledene niet nodig, omdat nabestaanden zich vaak zelf al snel melden bij een uitvaartverzorger of uitvaartverzekeraar. Toch zijn er ook situaties waarbij de nabestaanden niet op de hoogte zijn van het overlijden van een familielid of dierbare. In deze gevallen is het voor uitvaartverzorgers en uitvaartverzekeraars lastig om de nabestaanden te vinden. Uit onderzoek van uitvaartverzekeraar Monuta blijkt dat het steeds lastiger is om de nabestaanden van een overledene te vinden.

Meer alleenstaande ouderen

Er zijn steeds meer alleenstaande ouderen in Nederland en dit is volgens Monuta de grootste oorzaak van het probleem dat steeds meer nabestaanden onvindbaar zijn. Wanneer iemand overlijdt is de familie vaak de opdrachtgever van de uitvaart, maar de uitvaartverzekeraar merkt dat er steeds meer alleenstaande ouderen zijn die geen directe familieleden of een partner meer hebben. Naomi Samson van Monuta laat weten dat ze steeds vaker moeten zoeken naar de opdrachtgever van een uitvaart. ,,Dan woont er alleen nog verre familie in het buitenland bijvoorbeeld.”

Nabestaanden willen uitvaart niet betalen

Ook laat Samson weten dat er steeds vaker nabestaanden zijn die de uitvaart niet willen betalen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een ruzie of wanneer de familie al langere tijd geen contact meer heeft gehad. Toch wordt er in de meeste gevallen wel iemand gevonden. Dit gebeurt meestal in samenwerking met de gemeente. Wanneer er geen nabestaanden gevonden worden dan verzorgd de gemeente de uitvaart van de overledene.

Uitvaart door gemeente

Als er echt geen nabestaanden meer zijn dan verzorgd de gemeente de uitvaart. Dit is noodzakelijk omdat een lichaam niet in een huis kan blijven liggen. Wanneer de gemeente de begrafenis heeft laten plaatsvinden zal de gemeente blijven proberen om de kosten te verhalen op de nabestaanden. In sommige gevallen komen de nabestaanden pas in beeld zodra de erfenis verdeeld wordt. Echter heeft de gemeente de woning van de overledene dan al vergrendeld, waardoor de nabestaanden geen spullen meer kunnen krijgen. Vervolgens zal de gemeente eerst proberen om de kosten van de begrafenis te verhalen op de nabestaanden.

Meer informatie over een uitvaart door een gemeente vindt u hier.

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01