Door Redactie op 18-04-2019 om 09:29

Overheid moet kwaliteitseisen stellen aan uitvaartondernemers

Leestijd: 2 minuten

Tijdens het rondetafelgesprek van donderdag 11 april bij de Tweede Kamer is door een aantal vertegenwoordigers uit de uitvaartbranche gesproken over de modernisering van de wet op de lijkbezorging. Het meest besproken onderwerp tijdens deze vergadering was de kwaliteit van de dienstverlening in de uitvaartbranche en dan met name die van nieuwe toetreders. 

Modernisering van de wet op lijkbezorging

Donderdag 11 april was onze directeur, Leon Schouten aanwezig bij het rondetafelgesprek over het moderniseren van de uitvaartwet in de Tweede Kamer. Het belangrijkste speerpunt van deze bijeenkomst was het toetsen van de 14 wetswijzigingsvoorstellen van Monica den Boer van D66.

Kwaliteitsborging

Voorafgaand aan de vergadering kon iedere spreker een aantal punten indienen ter discussie. Opvallend genoeg kwam het onderwerp over de kwaliteit van de dienstverlening van nieuwe ondernemers meerdere keren naar voren en maakt men zich hier zorgen over.

Aan tafel bij het gesprek zaten diverse vertegenwoordigers uit de uitvaartbranche, de BGNU, LVC, de drie grote uitvaartverzekeraars en auteurs van boeken over de uitvaartbranche.

De BGNU pleit ervoor dat de overheid wettelijke eisen gaat stellen voor opleidingen en voor de kwaliteitsborging. Indien dit voorstel van de BGNU wordt opgenomen in de nieuwe wet betekent dat dat niet iedereen zomaar een uitvaartbedrijf kan starten. Iets wat nu wel het geval is. De BGNU wil ervoor zorgen er een minimum kwaliteitsborging komt op basis van het behalen van kwaliteitspunten. Dit houdt in dat ieder bedrijf moet meewerken aan een externe audit en daarnaast moeten uitvaartverzorgers voldoen aan het Nationaal vakexamen.

Overige besproken onderwerpen

Naast bovenstaand belangrijkste onderwerp werd er nog meer besproken. Dit ging onder andere over:

  • Een nieuwe naam voor de wet “Wet op de lijkbezorging”, omdat mensen het woord ‘lijk’ aanstootgevend vinden.
  • De mogelijkheid om meerlingen of een kind en een ouder samen in een kist te kunnen begraven.
  • Het verkorten van de termijn van 36 uur, hier moet onderzocht worden welke gemeenten hiertoe mogelijkheden hebben.

Het gehele debat is hier terug te zien.

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01