Door Femke Koning op 15-11-2019 om 13:59

Kamer wil wetgeving voor digitale nalatenschap

Leestijd: 1 minuut

De meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er wetgeving komt voor de digitale erfenis zodra iemand overlijdt. Over de invulling zijn zij het nog niet helemaal eens, maar dat er iets moet gebeuren is duidelijk.

Wat gebeurt er met de digitale nalatenschap na overlijden?

Veel Nederlanders sluiten een uitvaartverzekering af, toch zijn er slechts weinigen die nadenken over hun digitale nalatenschap. Miljoenen Nederlanders zijn actief op social media kanalen zoals Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. Bovendien gebruiken mensen dagelijks hun e-mail of luisteren ze digitaal muziek. Wat gebeurt er met al deze platformen en digitale media als iemand overlijdt?

Automatisch bericht naar sociale media

Zowel de VVD als D66 hebben een voorstel ingediend. De wens van de VVD is dat het overlijden van iemand ook doorgegeven wordt aan sociale media. RTL Nieuws meldt dat zowel Facebook, als Instagram en Twitter een bericht van overlijden zouden moeten ontvangen. 

Voor nabestaanden biedt dit weinig soelaas. De melding van overlijden gaat dan alleen naar deze grote bedrijven, maar ze worden niet verplicht gesteld om hier vervolgens actie op te ondernemen. Bijvoorbeeld om nabestaanden op verzoek de inloggegevens te verstrekken, zodat zij zelf de accounts van hun dierbare kunnen beheren, aldus VVD-kamerlid Middendorp.

Inloggegevens naar nabestaanden

De wens van D66, kamerlid Monica den Boer, is dat nabestaanden wel de inloggegevens ontvangen, zodat zij de social media accounts van hun dierbare kunnen beheren. Den Boer wil juist dat nabestaanden bij foto’s, filmpjes en gesprekken van dierbare kunnen komen. Haar wens is dat dit soort gegeven in de erfenis worden opgenomen. 

Eerder schreven wij ook al een artikel dat het gros van de Nederlanders geen digitale nalatenschap vastlegt.

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01