Door Femke Koning op 22-08-2019 om 14:06
Cremeren steeds populairder
In Nederland kiezen steeds meer mensen ervoor om gecremeerd te worden. In de eerste helft van dit jaar koos 67 procent van de overledenen voor een crematie. In 2000 was dit nog iets minder dan 50 procent.
Eric Venbrux, hoogleraar Culturele Antropologie van de Radboud Universiteit, zegt hierover dat mensen steeds meer controle willen houden over hun leven. “Ze willen voordat ze sterven al bepalen wat er met hun lichamelijke resten gebeurt en willen niet ‘verpieteren’ onder de grond.”
Cremeren wordt minder eng
“Vroeger werd verbranden in het algemeen als eng beschouwd. Ook zijn er meer mogelijkheden met cremeren. Je bent niet aan een plek gebonden, maar een urn kun je meenemen naar huis. En de as kan je uitstrooien of zelfs in sieraden verwerken.”
De dalende populariteit van een begrafenis komt mogelijk ook door de afnemende populariteit van de kerk. Mensen voelen zich steeds minder verbonden met een kerk en voelen zich daarom minder geneigd om te worden begraven bij de kerk.
Begrafenis is gedoe
“Als nabestaande ontvang je bij een begrafenis jaren later nog een rekening voor de begraafplaats. En je hebt ook onderhoud of moet nadenken over verlenging van de grafrechten op de begraafplaats.”, aldus Yvette Langbroek van Zuylen Uitvaartverzorging aan Editie NL.
Dat geldt niet voor een crematie. “Je ziet vaak dat oude mensen zeggen: ik wil het mijn kinderen niet aandoen om een graf te onderhouden”, zegt Langbroek. “Crematies zijn ook steeds persoonlijker en losser geworden. Er wordt meer ingespeeld op persoonlijke wensen en niet zoals vroeger een kille aangelegenheid in een steriele aula met koffie en cake.” Al deze persoonlijke wensen kunnen vastgelegd worden in de begrafenisverzekering.