call 072 - 844 52 85
menu

Uitvaartverzekering

Vergelijk makkelijk en snel meerdere uitvaartverzekeringen op prijs en kwaliteit.

Uitvaartverzekering vergelijken

Wat is een uitvaartverzekering?

Met een uitvaartverzekering verzekert u kosten uw uitvaart. Het is de enige verzekering waarvan u zeker weet dat u er aanspraak op zult maken. Met deze verzekering dekt u de gehele of gedeeltelijke kosten van uw crematie of begrafenis. U sluit de verzekering af voor uw nabestaanden, zodat zij uw uitvaart kunnen regelen zonder dat zij hier zelf voor hoeven te betalen.

De verzekering keert uit zodra u bent overleden en u betaalt hiervoor iedere maand premie. De uitkering van de verzekering kan in geld of in een pakket aan diensten. Dit is afhankelijk van uw wensen.

Waarom een uitvaartverzekering?

Ruim 70% van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering in 2019. Nabestaanden hoeven hierdoor niet voor de kosten van de uitvaart op te draaien en u hoeft zich geen zorgen te maken of u wel genoeg geld achterlaat voor uw uitvaart. Veel mensen hebben het geld voor een uitvaart niet zomaar beschikbaar en kiezen daarom voor een verzekering. Bovendien kan een uitvaartverzekeraar nabestaanden helpen bij het regelen van de uitvaart. Hierdoor zullen de nabestaanden meer rust ervaren in de periode van rouw. Er zijn verschillende vormen uitvaartverzekeringen. Welke verzekering voor een uitvaart het best bij u past, hangt van uw wensen af.

Wat kost een uitvaart?

De kosten van een uitvaart zijn geheel afhankelijk van uw wensen. Volgens de Consumentenbond kost een gemiddelde uitvaart in Nederland ongeveer 7.500 euro. Dit is echter geheel afhankelijk van uw wensen. Een crematie is vaak goedkoper dan een begrafenis. Een crematie kost gemiddeld tussen de 4.000 en de 7.000 euro. De kosten voor een begrafenis komen gemiddeld uit tussen de 7.000 en de 10.000 euro.

In 2018 werd in Nederland 64 procent van de overledenen gecremeerd. Uit eigen onderzoek is gebleken dat veel Nederlanders kiezen voor een crematie vanwege de lagere kosten en omdat men tegenwoordig minder connectie heeft met de kerk.

 

Wat kost een uitvaartverzekering?

De premie van een begrafenisverzekering hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld van uw leeftijd, het type dekking en het gekozen verzekerde bedrag. Over het algemeen kost een goede verzekering gemiddeld zo’n 9 euro per maand.Bekijk hier de goedkoopste uitvaartverzekering.

uitvaartverzekering

Uitvaartverzekeringen top 3

Verzekerd bedrag
€ 6.000,-
Kinderen gratis
Tot 21 jaar
Premielooptijd
Tot 85 jaar
€ 8,04
Verzekerd bedrag
€ 6.000,-
Kinderen gratis
Tot 18 jaar
Premielooptijd
Tot 80 jaar
€ 8,46
Verzekerd bedrag
€ 6.000
Kinderen gratis
Nee
Premielooptijd
Tot overlijden
€ 8,99

Uitvaartverzekering kiezen: waar moet u op letten?

Er zijn verschillende factoren waar u op moet letten bij het kiezen van een uitvaartverzekering die bij uw wensen aansluit. Denk bijvoorbeeld aan de verzekeraar, het door u gewenste type uitvaart en de mate van dekking zijn factoren die meespelen bij het bepalen van de premie.

1. Uw uitvaartwensen

Het is belangrijk dat u vooraf in kaart heeft hoe u wilt dat uw uitvaart eruit ziet. Op basis daarvan kunt u bepalen hoeveel geld er uitgekeerd moet worden. Wilt u bijvoorbeeld een grote afscheidsdienst, een borrel, meerdere volgauto’s, bloemen of misschien wel een etentje met uw dierbaren.

2. Welke uitvaartverzekeringen zijn er?

Bij de meeste verzekeraars kunt u kiezen uit 3 verschillende verzekeringen voor een uitvaart; de natura-, de kapitaal- en de combinatie verzekering. Het grootste verschil tussen deze soorten is de manier waarop uw nabestaanden de uitkering ontvangen. Dit is of een som geld of een pakket aan diensten. Hieronder vertellen wij u hier meer over.

Natura uitvaartverzekering

Een verzekering in natura betekent dat de uitvaartondernemer de uitvaart regelt en uw nabestaanden geen geld ontvangen van de verzekeraar.


 • addrelatief lage premie
 • addweinig zelf regelen
 • removebeperkte keuzevrijheid
 • removemogelijk bijkomende kosten

Natura uitvaartverzekering

Kapitaal uitvaartverzekering

Bij een kapitaal verzekering ontvangen de nabestaanden een vast bedrag. Hiermee kunnen zij uw uitvaart regelen. Zij kunnen zelf een uitvaartverzorger inschakelen.


 • addveel keuzevrijheid
 • addduidelijkheid over kosten
 • removerelatief hoge premie
 • removeveel zelf regelen

Kapitaal uitvaartverzekering

Combinatie uitvaartverzekering

De combinatie verzekering is een combinatie van de natura- en de kapitaalverzekering. De verzekeraar vergoed een deel van de uitvaart en uw nabestaanden krijgen het overige deel uitgekeerd.


 • addveel keuzevrijheid
 • addruime keuze uitvaartondernemers
 • addweinig zelf regelen
 • removevaak de hoogste premie

Combinatie uitvaartverzekering

3. Verzekerd bedrag

De keuze van het verzekerd bedrag van uw uitvaartverzekering is een belangrijke premiebepalende factor. De hoogte van het bedrag dat u kiest is mede afhankelijk van de keuze of u begraven of gecremeerd wilt worden. Veel Nederlanders weten nog niet of ze begraven of gecremeerd willen worden. Ze kiezen daarom vaak voor een hoger verzekerd bedrag, zodat ze zeker weten dat hun nabestaanden niet geconfronteerd worden met de kosten van de uitvaart.

Bereken hier de kosten van uw uitvaart

4. Leeftijd

Uw leeftijd is de belangrijkste premiebepalende factor. Afhankelijk van uw leeftijd is de premie hoger of lager. Hoe jonger u bent tijdens het sluiten van de verzekering, hoe lager de premie. De kans dat u snel zult overlijden is immers kleiner. Als u al wat ouder bent en alsnog uw uitvaart wilt verzekeren, dan zult u waarschijnlijk een gezondheidsverklaring moeten invullen. Afhankelijk van uw gezondheid zal de verzekeraar u toelaten of weigeren te verzekeren.

Kinderen gratis meeverzekeren

Bij veel verzekeraars zijn kinderen tot 18 jaar of tot 21 jaar gratis meeverzekerd op de verzekering van de ouders. Vaak wordt er na deze leeftijd een eigen verzekering voor het kind afgesloten. Aangezien zij op dat moment nog erg jong zijn, is de premie laag. Lees hier meer informatie over een uitvaartverzekering voor uw kind.

Ouder dan 65 jaar

Bent u ouder dan 65 jaar en wilt u een uitvaartverzekering? Dan zal niet iedere verzekeraar u accepteren als verzekerde. Indien u boven de 75 jaar bent, dan zal bijna geen verzekeraar u meer willen verzekeren. In dat geval kunt u kiezen voor een koopsompolis. Hier stort u eenmalig het gehele bedrag op dat u wilt reserveren voor uw uitvaart en wordt uitgekeerd zodra u bent overleden. Lees hier meer over een uitvaartverzekering voor ouderen.

5. Looptijd van de premie

Ook de looptijd van de premie van uw uitvaartpolis is een belangrijke factor voor het bepalen van uw premie. Bij de meeste uitvaartverzekeraars kunt u kiezen voor de volgende looptijden: Premie betalen tot 65 jaar, tot 85 jaar of tot overlijden. Kiest u voor een lange looptijd van de premie dan betaalt u maandelijks een lagere premie dan wanneer u kiest voor een kortere looptijd. U bent overigens ook na het voldoen van de premie gewoon verzekerd voor uw uitvaart.

6. Partner en kinderen meeverzekeren

U kunt samen met uw partner een verzekering aanvragen. U betaalt dan allebei premie. Indien u kinderen heeft of binnenkort een baby verwacht, schrijf hen dan ook bij op uw polis. Ook als u zwanger bent, is dit al mogelijk. In sommige gevallen keren verzekeraars ook uit bij een overlijden voor de geboorte.

7. Premie indexatie

De kosten van een uitvaart worden over het algemeen ieder jaar hoger. Op het moment van afsluiten kunt u meer betalen met het verzekerd bedrag dan over 20 jaar. Om er zeker van te zijn dat uw nabestaanden de uitvaart naar uw wens kunnen verzorgen, is het verstandig om premie indexatie toe te laten passen. Dit betekent dat het verzekerd bedrag ieder jaar een paar procent stijgt. Hierdoor betaalt u maandelijks meer premie dan wanneer u voor een verzekering zonder indexatie kiest. Voordeel is dat uw uitvaart geregeld kan worden conform uw wensen.

Welke uitvaartverzekeraars zijn er?

In Nederland zijn er verschillende uitvaartverzekeraars actief. De vier meest bekende uitvaartverzekeraars zijn:

Yarden

Yarden

Uitvaartverzekeraar Yarden is in 2001 opgericht. Inmiddels is Yarden uitgegroeid tot een organisatie met 41 uitvaartcentra, 22 crematoria en 7 begraafplaatsen verspreid door heel Nederland. Met ruim 1 miljoen leden is Yarden hiermee één van de grootste uitvaartverzekeraars in Nederland.

DELA

DELA

Op 11 maart 1937 werd de coöperatieve onderneming DELA opgericht in Eindhoven. DELA uitvaartverzekeringen heeft inmiddels meer dan 3 miljoen leden en is een coöperatie zonder winstoogmerk.

Monuta

Monuta

Monuta is een Nederlandse uitvaartonderneming en uitvaartverzekeraar en is opgericht in 1923. Monuta is gevestigd in Apeldoorn. De verzekeringstak van Monuta is verspreid in Nederland te vinden, daarnaast wordt de Monuta verzekering ook via tussenpersonen aangeboden.

Ardanta

Ardanta

De Ardanta verzekering is een van de meest bekende uitvaartverzekeringen in Nederland. Ardanta is een uitvaartverzekeraar die in heel Nederland opereert en is een handelsnaam van ASR Levensverzekering N.V. Beide zijn onderdeel van ASR Nederland.

Veelgestelde vragen over uitvaartverzekeringen

Kan ik mijn uitvaartverzekering afkopen?

Het is mogelijk om een verzekering voor een uitvaart af te kopen. Dit kan indien u een kapitaal verzekering hebt gekozen. Het is niet mogelijk om een natura verzekering af te kopen, omdat deze verzekering uitkeert in diensten. Bij het afkopen van uw uitvaartverzekering wordt de waarde uitgekeerd op uw rekening. Dit betekent dat u geen premie meer betaalt voor deze verzekering. Zodra u overlijdt zal de verzekering ook niet meer uitkeren.

Kan ik mijn verzekering opzeggen?

Als u de verzekering kort geleden heeft afgesloten, kunt u deze vaak binnen 14 dagen opzeggen. Loopt uw verzekering al een aantal jaar, dan is de opzegtermijn meestal 1 of 2 maanden. Dit staat op uw polisblad. Een verzekering kan niet telefonisch worden opgezegd. Hiervoor moet een schriftelijk verzoek worden ingediend bij een verzekeraar of uw assurantietussenpersoon.

Wel of geen uitvaartverzekering?

Sommige mensen vragen zich af of ze wel of geen verzekering moeten nemen. Dit is geheel afhankelijk van uw financiële situatie. De meeste Nederlanders hebben ervoor gekozen om wel een verzekering te nemen. Indien u veel spaargeld heeft, is dat wellicht niet nodig. Omdat dit geld gebruikt kan worden voor het regelen van uw uitvaart. Een verzekering voor uw uitvaart is niet verplicht en geheel afhankelijk van uw wens.

Tot welke leeftijd kan ik een verzekering sluiten?

Het is bij veel verzekeraars mogelijk om tot 75 jaar een verzekering te sluiten. Na uw 75ste zullen de verzekeraars u weigeren te verzekeren, omdat de kans voor hen te groot is dat u overlijdt. Over het algemeen geldt dat hoe jonger u de verzekering neemt, hoe lager de premie is.

Een uitvaartverzekering via Uitvaartverzekeringwijzer.net

 • doneOnafhankelijk
 • doneSnel geregeld
 • doneBetrouwbare informatie
 • doneKeuze uit veel verzekeraars
 • doneVind een goede uitvaartverzekering

Uitvaartverzekeringwijzer.net wordt gemiddeld met een 8.9 beoordeeld op basis van 126 beoordelingen.
© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2019
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
072 - 844 52 85 | KvKnr: 70310629