menu
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 26 maart 2021
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 22 juni 2023

Uitvaartverzekering afsluiten op hoge leeftijd

Wilt u een uitvaartverzekering afsluiten op hoge leeftijd? Dat kan. Het is mogelijk om een uitvaartverzekering af te sluiten tot 75 jaar. U betaalt echter wel een hogere premie. De vraag is daarom of het nog slim is om op latere leeftijd een uitvaartverzekering af te sluiten. In dit artikel leest u hier alles over.

uitvaartverzekering afsluiten op hoge leeftijd

Uitvaartverzekering afsluiten op latere leeftijd

Voor oudere is het nog steeds mogelijk om een uitvaartverzekering af te sluiten. In onderstaand overzicht vindt u 4 bekende uitvaartverzekeraars en de maximale leeftijd die ze hanteren voor het afsluiten van de verzekering.

VerzekeraarMaximale leeftijd
Ardanta75
Monuta74
DELA74
Lifetri74

Gezondheidsverklaring

Sluit u op hoge leeftijd een uitvaartverzekering af? Houdt er dan rekening mee dat uitvaartverzekeraars willen dat u een gezondheidsverklaring invult. De verzekeraar zal aan de hand van de gezondheidsverklaring beoordelen hoe groot de kans is dat u op korte termijn komt te overlijden. Heeft u bijvoorbeeld een chronische aandoening of een andere ziekte? Dan kunnen de volgende situaties plaatsvinden:

  • De verzekeraar zal een verhoogde premie vragen
  • De aanvraag wordt afgewezen
  • Er wordt een wachttijd ingesteld. Ook wel carenzjaren genoemd

Carenzjaren

Een uitvaartverzekeraar kan gebruik maken carenzjaren. Indien u in deze jaren overlijdt zal de verzekeraar niets of minder uitkeren. Meestal zijn het 2 carenzjaren. Deze jaren worden gebruikt om het risico op snel overlijden voor de uitvaartverzekeraar te beperken. Carenzjaren worden soms ook toegepast bij polissen waarbij geen gezondheidsverklaring nodig is.

Alternatieven

Indien u ouder bent dan 75 jaar kunt u helaas geen uitvaartverzekering meer afsluiten. Toch zijn er nog een aantal alternatieven. Hieronder vindt u de mogelijkheden op een rij:

Zelf sparen

Indien u de mogelijkheden hebt om maandelijks nog een bedrag te sparen dan is dit een goed alternatief. In dit geval is het belangrijk om uw dierbare hierover te informeren. Zo weten ze waar het geld staat en kunnen ze hiermee de uitvaart betalen. Houdt er wel rekening mee dat een uitvaart in Nederland gemiddeld 7.000 euro kost.

Uitvaartdeposito

Een ander alternatief is de uitvaartdeposito. Dit is een speciale spaarrekening waarop eenmalig of periodiek geld gestort wordt. De rente van een uitvaartdeposito is vaak hoger dan bij een gewone spaarrekening. Zodra u overleden bent komt het geldbedrag vrij. Het totale spaarbedrag plus de rente is alleen bedoeld om de kosten van uw uitvaart te betalen. Blijft er geld over na de uitvaart? Dan wordt dit vaak uitgekeerd aan de nabestaanden.

U kunt op dit moment een uitvaartdeposito regelen bij onderstaande verzekeraars:

  • Monuta
  • DELA

Wel of geen uitvaartverzekering afsluiten op hogere leeftijd?

Heeft u minimaal 7000 euro spaargeld? Dan is het in principe niet nodig nog om een uitvaartverzekering af te sluiten. Toch kiezen veel mensen er ondanks hun spaargeld voor om op hogere leeftijd een uitvaartverzekering af te sluiten. Met het spaargeld willen ze namelijk nog veel leuke dingen doen, zoals bijvoorbeeld op vakantie gaan. Ongeacht uw leeftijd blijft het een persoonlijke afweging of het afsluiten van een uitvaartverzekering op latere leeftijd zinvol is. Om u te helpen met het maken van uw keuze hebben we hieronder de voor- en nadelen op een rij gezet.

Voor- en nadelen

Hieronder vindt u de voor- en nadelen van het afsluiten van een uitvaartverzekering op hogere leeftijd.

VoordelenNadelen
Nabestaanden hoeven niet te betalen voor de kosten van uw uitvaart. Dit geeft de meeste mensen een goed gevoel.U betaalt een hogere maandpremie op latere leeftijd.
U weet zeker dat u een waardig afscheid krijgt.Op latere leeftijd sparen voor een uitvaart is meestal goedkoper. Dit komt onder andere doordat uitvaartkosten van de erfenis afgetrokken kunnen worden. U hoeft hierover dus geen erfbelasting te betalen.
Kiest u voor een natura uitvaartverzekering? Dan kunt u zelf het pakket kiezen dat het beste bij uw wensen aansluit. Zo weet u zeker dat uw uitvaart eruit zal zien zoals u voor ogen heeft.Is er sprake van Carenzjaren? Dan betaalt u wel premie, maar bent u de eerste twee jaar niet of minder goed verzekerd.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01