menu

Uitvaartspeech voorbeelden

Leestijd: 3 minuten

U bent een dierbare verloren en wilt een toespraak houden op de crematie of begrafenis. Het schrijven van een uitvaartspeech is niet eenvoudig. Daarom geven wij u een aantal uitvaartspeech voorbeelden. Zo weet u zeker dat u een prachtige toespraak houdt. Wilt u de toespraak liever door één van onze experts laten schrijven? Dat kan ook.

Voorbeelden uitvaartspeech

We hebben een aantal voorbeelden gemaakt van een toespraak voor een begrafenis of crematie. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden.

Logo
€6,68
Premie op basis van 25 jarige en verzekeringswaarde €9500,- Kies deze >
Logo
€8,03
Premie op basis van 25 jarige en verzekeringswaarde €9500,- Kies deze >
Logo
€11,47
Premie op basis van 25 jarige en verzekeringswaarde €9500,- Kies deze > Link niet beschikbaar

10 tips voor een prachtige uitvaartspeech

 1. Wees uzelf en gebruik uw eigen woorden
 2. Praat rustig en duidelijk zodat iedereen u kan horen
 3. Zet een glas water neer en zorg dat u een zakdoek bij u heeft
 4. Maak de speech niet te lang (ongeveer 5 minuten)
 5. Gebruik humor tijdens de uitvaartspeech, maar niet overmatig. Een toespraak mag grappig zijn. Dit maakt het vaak wat luchtiger.
 6. Vertel persoonlijke verhalen die u met de overledene heeft meegemaakt
 7. Wees positief over de overledene
 8. Probeer een rode draad door uw verhaal heen te gebruiken
 9. Oefen de speech vooraf meerdere keren voor de spiegel
 10. Print uw speech uit met een groot lettertype. Een handgeschreven speech is vaak lastiger te lezen.

Uitvaartspeech schrijven

Allereerst is het belangrijk om te weten dat u niet verplicht bent om een uitvaart speech te houden. Vindt u het (emotioneel) te zwaar? Of durft u niet voor een groep te praten? Voel u niet verplicht om dit dan te doen. Niemand neemt het u kwalijk als u besluit om niet te spreken.

Mag ik een toespraak houden?

Voordat u begint met het schrijven van uw toespraak is belangrijk om toestemming te vragen aan de nabestaanden. Het kan zijn dat er al meerdere mensen gaan spreken en dat er helaas geen plek meer voor uw toespraak is. Heeft u toestemming gekregen? Laat dan ook de uitvaartbegeleider of ritueelbegeleider weten dat u mag spreken.

Wat zeg ik tijdens de toespraak?

Voordat u begint met schrijven is het belangrijk om te bedenken wat u tijdens de toespraak wilt zeggen. Neem hier de tijd voor. U kunt de toespraak immers maar één keer geven. Onderstaande vragen zullen u helpen om te bepalen wat er in de speech komt te staan.

 • Wat was uw relatie met de overledene?
 • Wat heeft de overledene voor u betekend?
 • Welke dingen gaat u het meest missen?
 • Welke anekdotes kent u over de overledene?
 • Vertel iets over zijn/haar hobby’s en passies.
 • Wat hebben jullie samen meegemaakt?
 • Welke bijzondere eigenschappen en kwaliteiten had de overledene?
 • Hebben jullie samen dieptepunten meegemaakt en wat waren deze?
 • Waar was hij/zij het meest trots op?
 • Hoe zagen anderen hem/haar volgens u?

Praat met familie en vrienden

Praat met de familie en vrienden van de overledene. Maak aantekeningen van deze gesprekken. Haal samen herinneringen op van de overledene. Schrijf op wat u tijdens uw speech kunt gebruiken.

uitvaartspeech voorbeelden

Voorkom dezelfde onderwerpen

Als er meerdere sprekers zijn is het fijn als u weet wat de andere sprekers zullen zeggen. Overlapping zal er altijd zijn. Maar zo voorkomt u dat anekdotes en verhalen meerdere keren worden vertelt.

Zorg voor een goede indeling

Een indeling is net als bij een presentatie erg belangrijk. Wilt u een levensverhaal vertellen? Doe dit dan in chronologische volgorde. Dat voorkomt verwarring. 

Schrijf korte alinea’s van maximaal 80 woorden. Dat leest een stuk makkelijker. Zeker wanneer u niet gewend bent om te speechen. Een groot lettertype helpt ook.

Gebruik concrete voorbeelden en houdt rekening met mensen die de overledene minder goed kennen. Zo begrijpt iedereen die aanwezig is wat u bedoelt.

Hoe lang mag een uitvaartspeech duren?

Een toespraak voor een begrafenis of crematie moet kort en krachtig zijn. Een lange toespraak zorgt er vaak voor dat de aanwezigen hun aandacht verliezen. Bovendien is er niet veel tijd en zijn er ook nog andere dierbare die willen spreken. Een kort en krachtige uitvaartspeech duurt 5 tot maximaal 10 minuten. Een toespraak van 10 minuten bevat ongeveer 900 woorden. Oefen de toespraak met een stopwatch. Zo weet u zeker dat toespraak niet te lang is.

Grappige begrafenis speech

Veel mensen vragen zich af of je humor in een begrafenis speech kunt verwerken. Het antwoord hierop is ja! Een grappige begrafenis speech zorgt ervoor dat de uitvaart wat luchtiger wordt. De familie zit vaak al een aantal dagen in rouw en zijn in bijna alle gevallen toe aan wat grappige anekdotes

Uitvaartspeech laten schrijven

Heeft u ondanks bovenstaande tips moeite om de uitvaartspeech zelf te schrijven? Voor slechts 199 euro kunt u uw speech door één van onze experts laten schrijven. Stuur een e-mail met uw naam en contactgegevens naar info@uitvaartverzekeringwijzer.net en wij nemen direct contact met u op. 

Uitvaartspeech voorbeelden

Heeft u zelf ooit een uitvaartspeech gehouden? Wij zouden de speech graag ontvangen om als voorbeeld op onze website te kunnen tonen. Zo kunt u er voor zorgen dat het schrijven van een uitvaartspeech voor andere makkelijker wordt. U kunt dit via e-mail sturen naar info@uitvaartverzekeringwijzer.net.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01