call 072 - 844 52 85

Rouwverwerking tips

De manier van rouwverwerking is voor iedereen anders. Waar de één binnen een paar maanden een plekje heeft gevonden voor het verlies van een dierbare, heeft een ander dat misschien pas na een paar jaar. De pijn en het gemis bij het verliezen van iemand die je lief was zal met de tijd slijten, maar nooit helemaal overgaan. Zo kan het zijn dat er dagen voorbij gaan waarin je niet of nauwelijks terug denkt aan de persoon die je verloren bent. Maar wanneer er zich belangrijke momenten in het leven voordoen, je ineens intens verdrietig kunt zijn. Hoewel het lastig is om verder te gaan, zijn er verschillende rouwverwerking tips om deze moeilijke tijd door te komen.rouwverwerking tips

Rouwverwerking tips top 5

Hieronder vind je 5 handige rouwverwerking tips die je steun zullen geven bij het verwerken van de rouw. We hopen dat deze tips bij rouwverwerking je enorm veel hulp zullen bieden.

1. Laat je emoties gaan
We beginnen met de belangrijkste rouwverwerking tip. Wanneer je opeens terug moet denken aan een mooi moment dat je met iemand hebt me gemaakt en je hierdoor erg emotioneel wordt is dat echt niet raar. Of het nu verdriet, angst of boosheid is dat je voelt, dit hoort allemaal bij het rouwverwerking proces. Het is dus geen probleem als je je rot voelt. Ook is het heel normaal dat je misschien wel in tranen uit kan barsten wanneer er een favoriet liedje van de verloren persoon op de radio voorbij komt. Laat deze emoties vooral gaan en krop ze niet op. Wanneer je deze gevoelens probeert weg te stoppen zal je merken dat ze ooit net zo hard weer terug komen.

2. Zoek afleiding
Hoewel je je emoties niet op moet kroppen, is het ook belangrijk dat je verder gaat. Hoe moeilijk het ook zal zijn, probeer toch weer wat dagelijkse bezigheden op te pakken. Het is heel fijn om ook aan andere dingen te kunnen denken, en dat kan alleen als je je zinnen verzet. Maak een wandeling door het bos of ga lekker sporten. Neem bijvoorbeeld samen met een vriend of vriendin een lesje steps of ga samen een uurtje boksen. Je zult merken dat je vooral bezig bent met de telling en de muziek en als het een keertje mis gaat kunnen jullie er ook nog samen om lachen. Hoe cliché het ook klinkt, lachen is het beste medicijn (en je hoeft je ook echt niet schuldig te voelen wanneer je plezier maakt).

3. Zoek steun bij andere
Niet iedereen is hier even goed in, maar probeer steun te zoeken bij andere personen. Dit kan zijn bij bekende van de overleden persoon, jullie kunnen elkaar steunen aangezien jullie beide door het zelfde proces gaan. Het is ook niet raar om met iemand te praten die jouw dierbare helemaal niet heeft gekend. Deze persoon kan goed naar je luisteren omdat hij of zij zelf niet in een rouw proces zit. Bespreek bijvoorbeeld wat je zal gaan missen, welke verdrietige of juist vrolijke momenten je samen met jou dierbare hebt mee gemaakt.

4. Professionele hulp zoeken
Dit is een tip die absoluut niet mag ontbreken in de lijst met rouwverwerking tips. Wanneer je namelijk in de directe omgeving niet de steun kan vinden die je zoekt, zoek dan hulp bij een professional. Dit kan een huisarts zijn, een therapeut of iemand die gespecialiseerd is in rouwverwerking. Hoewel het voor de meeste mensen niet het eerste is waar ze aan denken, een huisarts kan je vaak helpen bij het rouwen. Je kunt een afspraak maken om je hart te luchten en de arts kan eventueel medicijnen voorschrijven zodat je wat rustiger wordt. Wanneer dit allemaal niet helpt dan kan een huisarts een doorverwijzing geven naar een therapeut of een specialist.

5. Schrijf het van je af
Ben je niet zo’n prater dan kan je ook beginnen met schrijven. Dit hoeven geen lange verhalen te zijn en het hoeft ook geen boek te worden, maar gewoon de gevoelens die je op dat moment voelt zijn voldoende. Het voordeel van schrijven is dat je niet hoeft te wachten tot iemand tijd heeft. Wanneer je ergens mee zit dan kan je dit meteen op papier zetten. Het is ook heel fijn dat je alles, maar dan ook echt alles, kwijt kan. Sommige dingen zijn misschien zo intiem dat je deze niet met andere personen zou willen delen. Jouw notitie boek oordeelt niet, wat wel zo fijn is.tips bij rouwverwerking

Overige rouwverwerking tips

De bovenste 5 tips zijn de belangrijkste tips bij rouwverwerking, maar er zijn nog een aantal handige dingen die je kunt doen, namelijk;

  • Rust nemen
  • Muziek luisteren
  • Sporten
  • Vakantie
  • Seks
  • Iets doen wat je altijd al hebt willen doen

Tips bij rouwverwerking

Zoals je ziet zijn er verschillende rouwverwerking tips die je door een zware tijd heen kunnen slepen. Natuurlijk wil het niet zeggen dat alle tips voor jou zullen werken, maar het is een goede houvast voor als je het even niet meer weet. Het is het belangrijkste dat jij je goed voelt bij de gekozen manier van het verwerken van een groot verlies en wat andere zeggen is geheel onbelangrijk.

Rouwverwerking tips
4.9 (97.5%) 16 votes

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2019
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
072 - 844 52 85 | KvKnr: 70310629