call 072 - 844 52 85 menu
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 5 april 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
timer Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 06 april 2021

Overlijdensrisicoverzekering en belasting

Heeft u een overlijdensrisicoverzekering? Dan betaalt u daar premie voor. Indien u komt te overlijden wordt er een geldbedrag uitgekeerd aan uw nabestaanden. Moeten uw nabestaanden belasting betalen over de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering? Zijn de premies aftrekbaar?

Overlijdensrisicoverzekering en de belastingregels

Inkomstenbelasting
De premie die u betaalt voor uw overlijdensrisicoverzekering is niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Uw nabestaanden betalen ook geen inkomstenbelasting over de uitkering van het verzekerd bedrag. 

Erfbelasting
Afhankelijk van de persoonlijke situatie van uw nabestaanden kan het zijn dat ze erfbelasting moeten betalen. Er gelden twee vrijstellingen:

ErfgenamenVrijstelling in 2021
Gehuwden en geregistreerde partners669.265 euro
Kinderen en kleinkinderen21.282 euro

Overlijdensrisicoverzekering en erfbelasting

Er hoeft geen erfbelasting betaald te worden als de begunstigde zelf de premie voor de overlijdensrisico­verzekering heeft betaald. Wilt u het overlijden van uzelf verzekeren? Dan kunt u ervoor zorgen dat uw partner geen erfbelasting hoeft te betalen over de uitkering. Zorg ervoor dat u de verzekerde bent en dat uw partner de eerste begunstigde, premiebetaler en verzekeringnemer is.

Belangrijk: De premies mogen niet vanuit het gemeenschappelijke vermogen betaald zijn. De premies moeten betaald zijn uit het vermogen van de begunstigde

Voorkomen erfbelasting bij overlijden partner

Het is mogelijk om erfbelasting te voorkomen door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten op het leven van uw partner. Veel partners sluiten een overlijdensrisicoverzekering af op elkaars leven. Uw partner kan de verzekering op uw leven afsluiten in de volgende situaties:

  • U heeft een geregistreerd partnerschap. (onder huwelijkse voorwaarden)
  • U bent op huwelijkse voorwaarden getrouwd
  • Uw partner woont samen met u en u hebt daarover verder geen afspraken gemaakt.

Erfbelasting voorkomen met overlijdensrisicoverzekering op eigen leven

U kunt erfbelasting voor uw partner ook voorkomen als u een ORV op eigen leven afsluit. Er zijn dan drie dingen die u moet regelen:

  • Bij de notaris kunt u afspraken in uw huwelijkse voorwaarden laten zetten over de premieverschuldigdheid.
  • Op de polis staat dat premieverschuldigdheid van toepassing is.
  • Op de polis staat dat uw partner de premie betaalt. Hiervoor moet u beide tekenen.
overlijdensrisicoverzekering en belasting

Erfbelasting niet kunnen voorkomen

In onderstaande twee situaties moet u altijd erfbelasting betalen over de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering:

  • U heeft geen afspraken gemaakt en woont wel samen en u heeft niet beide een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op elkaars leven. De uitkering van de verzekering telt dan volledig mee voor de erfbelasting.
  • U hebt een geregistreerd partnerschap of bent getrouwd. Beide in gemeenschap van goederen. In dat geval gaat de belastingdienst er vanuit dat u de premie samen betaald heeft. In dit geval telt de helft van het uitgekeerde bedrag mee voor erfbelasting. 

Was deze pagina nuttig?

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2014-2021
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Oudorp, Nederland
KvK nummer: 70310629 | BTW nummer: NL858252818B01

Comodo certificaat