Door Femke Koning op 31-08-2020 om 10:05

Yarden in gelijk gesteld, voorwaarden mochten gewijzigd worden

Leestijd: 1 minuut

Uitvaartverzekeraar Yarden is het afgelopen jaar veel in het nieuws geweest. De reden is dat Yarden eenzijdig de voorwaarden wijzigde van duizenden klanten. Veel klanten waren het daar niet mee eens en dienden een klacht in bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KIFID). Meer dan 120 klanten dienden een klacht in bij het KIFID. Het KIFID heeft nu geoordeeld dat Yarden in haar gelijk stond. 

Yarden hield geen rekening met stijgende kosten

Yarden zag zich genoodzaakt om de voorwaarden eenzijdig aan te passen, omdat zij onvoldoende rekening hield met stijgende kosten. Hierdoor bouwde Yarden geen financiële buffer op en kon de kosten in de toekomst niet meer betalen. Om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen, moest Yarden haar voorwaarden aanpassen. Het ging hierbij om de voorwaarden van de natura uitvaartverzekering. Deze polis keert bij overlijden geen geld uit, maar diensten. Omdat deze diensten ieder jaar duurder worden, kon Yarden niet meer voldoen aan de wettelijke solvabiliteitseisen. Ongeveer 380.000 klanten hebben een dergelijke polis afgesloten.

Klant was slechter af bij een faillissement

Het KIFID stelt Yarden nu in haar gelijk. Een ander scenario was nog nadeliger voor de klant, aldus KIFID. Dat was bijvoorbeeld een faillissement geweest en dan had de klant helemaal niets gehad. Uitvaartverzekeraar Yarden hoeft de aanpassing per 1 januari 2020 daarom niet terug te draaien.

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01