Door Femke Koning op 30-06-2020 om 09:25

Vanaf 1 juli weer 100 aanwezigen bij uitvaart mogelijk

Leestijd: 1 minuut

Vanaf woensdag 1 juli worden de corona maatregelen weer verder versoepeld. Voor de uitvaartbranche betekent dit dat bij een uitvaart vanaf 1 juli, 100 aanwezigen mogen zijn. Tot nu toe mogen er bij een uitvaart slechts 30 personen aanwezig zijn. Dit betekent dat veel mensen geen afscheid kunnen nemen van hun overleden dierbare.

100 man, maar wel 1,5 meter afstand

Dat er weer 100 man naar een uitvaart mogen komen, is voor velen goed nieuws. Niet alleen voor dierbaren, maar ook voor de uitvaartcentra zelf. Toch is er ook een keerzijde, want voor veel uitvaartcentra blijkt dit nog behoorlijk lastig. Er moet namelijk alsnog 1,5 meter afstand bewaard blijven. Niet alle uitvaartcentra zijn zo groot dat dit gewaarborgd kan worden. In zulke gevallen is het dan alsnog niet toegestaan om 100 man toe te laten. Op de website van de Rijksoverheid leest u hierover meer informatie.

Premier Rutte en minister Hugo de Jonge maakten bekend dat er nu voor verschillende bijeenkomsten geen maximum aantallen meer tellen. De locaties moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Mensen moeten bij binnenkomst een aantal vragen beantwoorden over hun gezondheid. Bijvoorbeeld of zij nu klachten ervaren door covid-19, of zij klachten hebben gehad en of zij in quarantaine hebben gezeten. Ook voor uitvaarten die binnen worden gehouden, moeten deze vragen vooraf worden gesteld. Bovendien moet iedereen dus 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden binnen. Omdat er buiten vaak meer ruimte is, kiezen steeds meer centra en kerken ervoor om uitvaarten in de buitenlucht te houden.

Livestreams en andere oplossingen

Ten tijde van corona zijn veel oplossingen bedacht om alsnog bij een uitvaart ‘aanwezig’ te zijn. Zo zijn er uitvaarten via een livestream te volgen. Dierbare kunnen dan alsnog de uitvaartdienst bijwonen, maar dan vanuit de huiskamer. Kans op besmettingen is hierdoor veel kleiner.

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01