Uitvaartbranche steeds duurzamer

Door Juul Dijkhuis op 13-02-2019 om 11:21

Er wordt al lange tijd over gesproken, maar de eerste elektrische crematieoven in Nederland is een feit. De eerste crematieoven is geleverd aan DELA crematorium en uitvaartcentrum Nedermaas in Geleen. De oven zal in mei of juni in gebruik worden genomen, zodat de verbouwing van het crematorium klaar is.

Crematies vanaf 2030 volledig klimaatneutraal

DELA uitvaartorganisatie wil ervoor zorgen dat vanaf 2030 alle crematies die ze uitvoeren klimaatneutraal zijn. Dankzij de groene stroom is dat mogelijk, maar dan moet er wel 60 kuub gas bespaard worden. Naast DELA geeft ook Yarden aan over te willen stappen op elektrische crematieovens. Leon Schouten, Directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net is blij met deze verandering. “De klimaatverandering is een groot probleem en het is belangrijk dat we ook in de uitvaartbranche hierop inspelen. De komst van de elektrische crematieoven is hierbij een stap in de goede richting”

Steeds meer Nederlanders kiezen voor cremeren

In Nederland kiezen steeds meer Nederlanders voor cremeren. Zo blijkt uit de cijfers van de Landelijke Vereniging voor Crematoria dat in 2018 ruim 65 procent van de overledenen is gecremeerd. Ook uit ons eigen onderzoek naar de uitvaartwensen van Nederlanders bleek dat het aantal crematies de komende jaren zal blijven stijgen. 70 procent van de ondervraagden liet namelijk weten gecremeerd te willen worden.

Grote vraag naar elektrische crematieovens

Fabrikant DFW Europe bouwt elektrische crematieovens en laat weten dat er steeds meer interesse is, vanuit binnen- en buitenland, voor crematieovens. Directeur Jan Keemans laat aan NOS weten dat er zelfs interesse is uit Seoul, Korea, Amerika en Scandinavië.

Duurzaamheid van de uitvaart in Nederland

Mensen denken steeds bewuster na over hun laatste wensen, maar ook over duurzaamheid volgens Leon Schouten van Uitvaartverzekeringwijzer.net. ‘Ik merk dat mensen bewuster nadenken over hun laatste wens en daarin het aspect van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid ook steeds belangrijker vinden.’ Naast cremeren zie je dat natuurbegraafplaatsen ook steeds populairder worden.

-
© Uitvaartverzekering Wijzer 2020
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
KvKnr: 70310629