Door Femke Koning op 13-11-2019 om 13:41

Uitvaartbranche als vechtmarkt

Leestijd: 2 minuten

De uitvaartbranche wordt steeds voller en steeds meer mensen noemen zichzelf “uitvaartverzorger”. Dit komt doordat uitvaartverzorger een vrij beroep is. Er zijn geen papieren nodig om het beroep uit te oefenen. Geen goede zaak volgens veel erkende ondernemers uit de branche.

Nieuwkomers vanuit het bank- en verzekeringswezen

Veel nieuwe uitvaartondernemers komen vanuit het bank- en verzekeringswezen. Zodra ze daar niet meer aan de bak kunnen of ontslag krijgen, denken zij brood te kunnen verdienen in de uitvaartbranche. Peter van Schaik, directeur van twee uitvaartbedrijven, denkt dat veel nieuwkomers het idee hebben dat er altijd voldoende werk is in de uitvaartbranche. “Want iedereen gaat een keer dood. Maar dat is te simpel gedacht. Het aantal uitvaartondernemingen stijgt veel sneller dan het sterftecijfer. Ik zie dan ook geregeld dat nieuwe bedrijfjes er na een tijdje weer mee stoppen omdat ze het toch niet van de grond krijgen. Het is een vechtmarkt geworden. Zonder netwerk wordt het lastig.”

Explosieve stijging

Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat steeds meer ondernemers de uitvaartbranche ingaan. Tussen 2014 en 2019 steeg alleen al in de regio Rijnmond het aantal uitvaartbedrijven met 33 procent. In de gemeente Rotterdam was dit zelfs een stijging van 43 procent. Ger de Kramer (70) komt uit Rotterdam en zit al 52 jaar in het vak. Tegenover het AD liet hij weten kritisch te zijn op de nieuwkomers. “Iedereen kan zich tegenwoordig uitvaartondernemer noemen. Dat is geen verbetering. Ik hoor verhalen over uitvaartleiders die niet eens weten of er een man of een vrouw in de kist ligt.’’

Ook wij zien een explosieve stijging, maar juist een afname van het aantal verzekeraars. “Ook nu Yarden is overgenomen door DELA. Nu is er weer een grote verzekeraar weg uit de markt. Het lijkt langzaam te gaan naar een monopolie. Daar zijn wij helemaal geen voorstander van en dat is uiteindelijk ook niet beter voor de klant.”, aldus directeur Leon Schouten van uitvaartverzekeringwijzer.net. “Als iemand een uitvaartverzekering wilt afsluiten, zou hij net als hij andere soorten verzekeringen veel keuze moeten hebben. Voor iedereen is namelijk iets anders de beste keus. In de uitvaartmarkt wordt deze keuze steeds kleiner”, aldus Schouten. 

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01