Door Femke Koning op 26-08-2019 om 08:45

Overwaarde woning inzetten voor kosten uitvaart, een slimme keus?

Leestijd: 2 minuten

In de huidige woningmarkt is het niet gek als u een hypotheek heeft die een lagere waarde heeft dan uw woning. De woningmarkt spat uit elkaar en bijna alle huizen worden voor veel geld verkocht. Niet vreemd als u bijvoorbeeld een hypotheek voor 2,5 ton heeft genomen, maar uw woning inmiddels voor 3 ton verkocht kan worden. Daarmee heeft u een overwaarde op uw huis. Sommige mensen zien dit geld als soort van spaarpot en zien daarom af van een uitvaartverzekering. Is dit verstandig of kunt u beter een andere keus maken?

Slimme keus?

Of het een slimme keus is om de overwaarde van uw woning in te zetten ter financiering van uw uitvaart is te betwijfelen. Het geld komt na uw overlijden namelijk niet meteen vrij. Hier gaan weken tot maanden overheen en is dus niet direct beschikbaar om de uitvaart mee te betalen. Daarnaast zal de Belastingdienst ook een deel van het geld inhouden. Afhankelijk of uw nabestaanden zelf voldoende middelen hebben om uw uitvaart ‘voor te financieren’ kunt u ervoor kiezen om geen uitvaartverzekering te nemen.

Daarnaast is het natuurlijk onzeker of de woningmarkt op deze manier blijft doorzetten. De afgelopen drie jaar is de woningmarkt zogezegd ‘booming’, maar of dat de komende jaren doorzet weet niemand. Indien de markt instort bent u uw overwaarde kwijt en is deze niet meer in te zetten voor uw uitvaart. Een andere optie is om uw woning te verkopen voordat u overlijdt en in een huurhuis te gaan wonen. De overwaarde hebt u op dat moment al ontvangen en kunt u inzetten voor onder andere uw uitvaart. Houdt u er hierbij rekening mee dat u dan – mogelijk op latere leeftijd – nog een verhuizing hebt en u zeker moet weten dat u in aanmerking komt voor een huurwoning. Ook deze zijn op dit moment erg schaars.

Op basis hiervan is het verstandig om dit goed te overwegen en mogelijk toch te kiezen voor een goede uitvaartverzekering. Voor deze verzekering betaald u een klein bedrag per maand – afhankelijk van uw leeftijd – en weet u zeker dat u uw uitvaart naar uw wens kunt regelen. 

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01