Door Leon Schouten op 03-02-2019 om 17:34

Ouders kunnen vanaf vandaag doodgeboren kind laten registreren

Leestijd: 1 minuut

Kinderen die dood ter wereld komen, kunnen vanaf vandaag eindelijk officieel worden aangegeven bij de Basisregistratie Personen (BRP) voor registratie. Dit was in het verleden niet mogelijk, waardoor doodgeborenen formeel gezien niet bestonden. Wat bij ouders voor veel verdriet zorgde.

De verwachting van het kabinet is dat jaarlijks ongeveer 550 ouders van doodgeboren kinderen hun kind zullen laten registreren. Echter is de verwachting dat dit cijfer veel hoger zal uitvallen. Volgens recente cijfers uit 2016 stierven ruim achthonderd baby’s na een zwangerschap van 22 weken of meer.

Onafhankelijk van duur zwangerschap

Door de wetswijziging van de Basisregistratie Personen kunnen alle doodgeborenen worden aangegeven, onafhankelijk van de duur van de zwangerschap. Theoretisch is het dan mogelijk om ook na een miskraam in de eerste vier maanden van de zwangerschap het kind te laten registreren. ‘Daarvoor is wel documentatie nodig, zoals een akte van geboorte (levenloos)’, Een verklaring van een arts of verloskundige kan eventueel ook voldoende zijn; het is aan de ambtenaar van de burgerlijke stand om dat te bepalen.

De petitie heeft geholpen

Veel ouders van doodgeborenen zijn dolblij dat ze hun kinderen alsnog kunnen laten registreren. Toen een aantal maanden geleden een petitie online kwam die in slechts een week tijd door meer dan 80.000 mensen werd getekend ging het snel. De wetswijziging werd vervolgens snel in gang gezet en vanaf vandaag is het eindelijk zover.

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01