Door Redactie op 14-04-2020 om 11:19

Ook een uitvaartverzekering zonder toeslag voor ex-kanker patiënten

Leestijd: 1 minuut

Het is eindelijk zo ver; ook ex-kankerpatiënen kunnen straks zonder toeslagen of beperkingen een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Dit geldt voor voormalig kankerpatiënten die 10 jaar of langer “schoon” zijn. Het bieden van een ‘schone lei’ was oorspronkelijk bedacht voor levensverzekeraars. Uitvaartverzekeraars vragen minister Hoekstra van Financiën om deze regeling ook voor uitvaartverzekeringen te laten gelden. 

De consument kan dan zonder het hoeven melden van een kankerverleden normaal geaccepteerd moeten worden voor de verzekering. Net als ieder ander.

Oude wonden open maken

Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars, geeft aan dat het schoneleibeleid laat zien dat de sector zich ervan bewust is dat patiënten het verleden achter zich wilt laten en hier oog voor heeft. “Nu al worden veel ex-kankerpatiënten normaal geaccepteerd maar alleen al het feit dat je dit moet melden kan oude wonden openrijten. Mensen willen verder met hun leven. Ik vind het mooi dat ook uitvaartverzekeraars zich nu hierbij aansluiten”.

Lastig bij aankoop woning

Verzekeraars rekenen veelal een toeslag premie bij het afsluiten van een verzekering voor ex-kankerpatiënten of weigerde hen überhaupt. Dit levert problemen bij het kopen van een nieuwe woning. Hiervoor eisen geldverstrekkers veelal dat er een overlijdensrisicoverzekering aanwezig is.

Onder reguliere voorwaarden accepteren

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenverenigingen, de levensverzekeraars en het ministerie van Financiën kwamen overeen dat patiënten die al meer dan 10 jaar ziektevrij zijn, geaccepteerd zullen worden onder normale voorwaarden. Voor een aantal kankersoorten zal het termijn korter zijn. Dit geldt eveneens voor minderjarigen. Wie als kind kanker heeft gehad, heeft een termijn van 5 jaar ziektevrij.


-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01