Door Redactie op 22-09-2019 om 12:28

Onderzoek naar Yarden door Consumentenbond en KiFiD

Leestijd: 2 minuten

Naar aanleiding van het wijzigen van polisvoorwaarden door verzekeraar Yarden, is zowel de Consumentenbond als het KiFiD een onderzoek gestart. Een uitzending van Radar heeft ertoe geleid dat er bij beide organisaties klachten binnen zijn gekomen. 

Brief vanuit Yarden

Begin juli stuurde Yarden een brief naar ongeveer 380.000 klanten. In de brief staat dat Yarden de polisvoorwaarden zou aanpassen, omdat de uitvaarten in de toekomst niet meer kunnen worden betaald. Een shock voor veel klanten van Yarden. Zij waren in de veronderstelling jarenlang premie te hebben betaald voor hun eigen uitvaart. En deze stond nu op losse schroeven. Nu zou pas na een overlijden inzichtelijk worden of de uitvaart inderdaad vergoed zou worden. 

Aanpassing onrechtmatig

Advocaat Casper Janssens van Ploum Rotterdam Law Firm laat weten dat een dergelijke aanpassing niet is toegestaan. Hij zegt hierover: “Niet alle polissen hebben een regeling waardoor Yarden eenzijdig de verzekering mag aanpassen. Dat noem je een ‘en-blocclausule’. Ook al staat die clausule wel in de voorwaarden, dan nog kan Yarden niet eenzijdig wijzigen, omdat de verzekering zo fundamenteel wijzigt dat je daar als klant toestemming voor moet geven.” 

Duizenden klachten

Inmiddels zijn er duizenden klachten binnengekomen. Radar heeft daarom opnieuw aan verzekeraar Yarden gevraagd of zij bij de plannen blijft of hier toch (deels) vanaf ziet. Tot nu toe heeft de verzekeraar hier nog geen terugkoppeling over gegeven. 

Ook bij het financiële klachteninstituut KiFiD zijn klachten binnengekomen. Er worden volgens de woordvoerder meerdere onderzoeken gestart naar Yarden. Wanneer hier meer duidelijkheid over komt, kan nog niet aangegeven worden. Op de website van het KiFiD kunt u ook een klacht indienen. 

Massaclaim

De Consumentenbond is inmiddels een onderzoek gestart naar de uitvaartverzekeraar. Bent u een gedupeerde? Dan kunt u zich melden bij de Consumentenbond. De Consumentenbond streeft naar een massaclaim tegen Yarden. Eind 2019 wordt hierover meer bekend gemaakt. Doet u mee aan de massaclaim? Dan kunt u niet ook een melding door bij het KiFiD.

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01