Door Femke Koning op 12-12-2018 om 12:21

Nederlandse ziekenhuizen stoppen samenwerking met Amerikaanse body broker

Leestijd: 1 minuut

Het AMC en het Erasmus MC zijn gestopt met het kopen van (donor) lichaamsdelen uit Amerika. Dat blijkt uit onderzoek van persbureau Reuters en nieuwsuur. Uit het onderzoek is gebleken dat het AMC in de afgelopen jaren honderden hoofden gekocht heeft bij een Amerikaanse body broker. Naast het AMC heeft ook het Erasmus MC uit Rotterdam lichaamsdelen gekocht bij hetzelfde Amerikaanse bedrijf.

Zelfs in het buitenland was dit onderwerp in het nieuws. De Telegraph kopte: “Dutch hospitals to stop using US body brokers over ethical concerns”. Het hoofd de KNO afdeling van het AMC liet weten dat hun ziekenhuis hoofden nodig had voor onderzoek. Het zou niet mogelijk geweest zijn om de donorhoofden in een bepaalde kwaliteit en diepgevroren op te halen in Nederland. Daarom is er gekozen voor de samenwerking met Amerika.

Donoren overschot in Nederland

Het tegenstrijdige is dat de Nederlandse anatomische instituten de afgelopen jaren een inschrijvingsstop voor donoren hadden. Zo kunnen er op dit moment bijvoorbeeld geen nieuwe donoren meer worden ingeschreven in het UMC in Utrecht.

Hoofd KNO afdeling van het AMC zegt tegen Nieuwsuur dat ze een specifiek aantal hoofden nodig hadden van de leeftijdsgroep 30 tot 50 jaar en dat die niet geleverd konden worden uit Nederland. Blijkbaar is de onderlinge afstemming tussen Nederlandse anatomische instituten nog niet zoals het moet zijn. Hoe kan het anders dat ziekenhuizen in Rotterdam en Amsterdam donor lichaamsdelen laten overvliegen uit Amerika, terwijl er hier een inschrijvingsstop is.

Meer informatie over alles omtrent donor vindt u hier

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01