Door Redactie op 23-04-2020 om 08:55

Natuurbegraven: wat is het en waarom kies je hiervoor?

Leestijd: 3 minuten

Wanneer iemand overlijdt, zijn er twee opties voor wat betreft een uitvaart: een begrafenis of een  crematie. Vroeger was het gebruikelijk om je op een traditionele begraafplaats te laten begraven wanneer je overleden was. De laatste jaren kozen steeds meer mensen echter voor een crematie. Inmiddels zien we hier langzaam maar zeker weer verandering in komen. Zo wint natuurbegraven stukje bij beetje aan populariteit onder de Nederlanders. Ben je benieuwd wat deze manier van begraven is? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen jou in deze tekst namelijk wat natuurbegraven is en waarom je hiervoor kiest.

Wat is natuurbegraven precies?

Met natuurbegraven bedoelen we in dit geval dat je letterlijk in de natuur begraven wordt. Denk nu niet dat we doelen op een openbaar bos of een natuurgebied. Nee, mensen die kiezen voor natuurbegraven worden op een speciale begraafplaats begraven. Nu denk je mogelijk dat de begraafplaats bij jou in de buurt hier geschikt voor is, aangezien dit vaak een grasveld is. Dit kan, maar dit hoeft niet. De begraafplaats in jouw direct omgeving hoeft namelijk geen natuurbegraafplaats te zijn. Wanneer jij je wilt laten begraven in de natuur, volstaat deze begraafplaats mogelijk niet.

Verschil tussen een natuurbegraafplaats en een gewone begraafplaats

Vaak wordt gedacht dat een natuurbegraafplaats hetzelfde is als een kerkhof. Dit is echter niet het geval. Nee, want op een traditionele begraafplaats worden mensen doorgaans naast elkaar begraven. Je kunt meestal niet zelf een plekje kiezen. Na overlijden krijg je namelijk gewoon de eerstvolgende plek die beschikbaar is op het kerkhof. Bij een natuurbegraafplaats gaat dit net iets anders. Op zo’n begraafplaats kies je namelijk zelf waar je komt te liggen.

Wil je bijvoorbeeld onder een boom of naast een bepaalde struik begraven worden? Dat is mogelijk op een natuurbegraafplaats. Nadat iemand op een natuurbegraafplaats begraven is, wordt de begroeiing grotendeels teruggeplaatst. Hierdoor wordt een graf snel weer één met de natuur. In plaats van een grafsteen wordt het graf dus afgedekt door de natuur. Bij natuurbegraven kun je er wel voor kiezen om bijvoorbeeld een houten schijf te gebruiken als grafmarkering.

Er zit niet alleen een verschil in het afdekken van het graf wanneer we traditioneel begraven en natuurbegraven met elkaar vergelijken. Nee, want ook de graven verschillen van elkaar. Zo geldt er op een traditionele begraafplaats vaak een standaardafmeting voor een graf. Een graf is vaak dusdanig klein dat er net een kist in past. Het kan hier wel zo zijn dat er meerdere mensen bij elkaar in één graf begraven worden. Bij natuurbegraven is een graf vaak veel groter. Het komt geregeld voor dat een graf meer dan 20 vierkante meter groot is. Er kan hier echter maar één iemand in een graf begraven worden, omdat de natuur anders te vaak wordt verstoord.

Waarom kies je voor natuurbegraven

Gaat jouw voorkeur uit naar een begrafenis in plaats van een crematie? Dan wordt het tijd om te bekijken welke manier van begraven jouw voorkeur geniet. Wil je op een traditionele manier begraven worden of kies je toch voor natuurbegraven? Veel mensen neigen naar de traditionele manier, maar mogelijk is een plekje op een natuurbegraafplaats wel meer iets voor jou.

Ben je iemand die erg van de natuur houdt? Dan is natuurbegraven een uitstekende keuze. Als natuurliefhebber breng je tijdens jouw leven veel tijd door in de natuur. Zo wandel je bijvoorbeeld geregeld in het bos en fiets je regelmatig door natuurgebieden. Jouw liefde voor de natuur uit zich vast en zeker ook voor wat betreft de vakanties die je viert. Je brengt jouw vakantie niet door in een luxe hotel of groot appartementencomplex, maar staat liever op verschillende campings. Ben je geen kampeerliefhebber? Geen probleem, want ook dan kun je een vakantie in de natuur doorbrengen. Er zijn tegenwoordig namelijk talloze vakantiehuisjes in of nabij natuurgebieden te huur. Ben je iemand die precies in dit plaatje past? Dan is natuurbegraven vast en zeker iets voor jou!

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01