Door Leon Schouten op 11-12-2018 om 11:39

Misvattingen over uitvaartverzekeringen

Leestijd: 2 minuten

Wij krijgen dagelijks vragen van mensen die ons bellen over uitvaartverzekeringen en we zien dat er nog steeds heel veel onduidelijkheden zijn, waardoor sommige mensen de verkeerde keuzes maken en onder of oververzekerd zijn.

Hieronder hebben we daarom de grootste misverstanden voor u op een rij gezet.

 1. Een uitvaart kost minimaal 10.000 euro
  Veel Nederlanders denken dat een uitvaart minimaal 10.000 euro kost, maar dit is absoluut niet waar. Gemiddeld kost een uitvaart ongeveer 7.000 euro, maar het is ook al mogelijk om een uitvaart te regelen voor 4.000 euro. Bekijk hier meer informatie over:
  Begrafenis kosten
  Crematie kosten
  Uitvaart kosten
 2. Bij een uitvaartverzekering betaal ik premie tot mijn dood
  Wanneer u een uitvaartverzekering gaat afsluiten dan kunt u kiezen voor verschillende premie looptijden. U kunt bijvoorbeeld kiezen om premie te betalen tot 65 jaar, tot 85 jaar of tot overlijden. In sommige gevallen betaald u dus geen premie tot uw dood, maar voor een bepaalde termijn. U bent wel in alle gevallen levenslang verzekerd.
 3. Een uitvaartverzekering dekt altijd de volledige kosten van een uitvaart
  Dit is niet waar. U kunt een uitvaartverzekering kiezen in natura, hierbij wordt na overlijden een dienstenpakket uitgekeerd. In dit dienstenpakket zitten een aantal zaken waar gebruik van gemaakt kan worden, maar het kan zijn dat de nabestaanden bepaalde wensen hebben die niet in het dienstenpakket van de uitvaartverzekeraar zitten. In dat geval moeten de nabestaanden een extra bedrag betalen om deze kosten te kunnen dekken. Bij een kapitaal uitvaartverzekering wordt er na overlijden een som geld uitgekeerd. Dit bedrag is bij het afsluiten van de uitvaartverzekering vastgelegd. Bijvoorbeeld 7.000 euro. Wanneer de nabestaanden een luxe uitvaart willen kan het zijn dat dit bedrag niet voldoende is. Ook in dit geval betalen de nabestaanden dan de rest van de uitvaart.
 4. Een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering zijn hetzelfde
  Uit ons eigen onderzoek blijkt dat 27 procent van de Nederlanders denkt dat een uitvaartverzekering hetzelfde is als een overlijdensrisicoverzekering. Toch is dit niet waar. Een uitvaartverzekering dekt de kosten van de uitvaart en een overlijdensrisicoverzekering dekt de financiële gevolgen van het wegvallen van uw inkomen. Daardoor kan uw partner na uw overlijden in het huis blijven wonen. De nog openstaande hypotheekschuld kan met een overlijdensrisicoverzekering deels worden afgelost. Ook kan de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering gebruikt worden om andere vaste kosten van te betalen, zoals bijvoorbeeld de studiekosten van de kinderen of de huur van een woning .
 5. Ik moet een eigen uitvaartverzekering afsluiten voor mijn kind
  Ook dit is niet altijd waar. Er zijn namelijk veel verzekeraars die kinderen gratis meeverzekeren. Soms zelfs al wanneer een kindje nog niet geboren is. Meer informatie over het verzekeren van uw kind leest u op deze handige pagina.
 6. Ik ben verplicht om de uitvaart te laten uitvoeren door de verzekeraar
  Sommige uitvaartverzekeraars bieden de mogelijkheid om een uitvaart ook door hun te laten verzorgen. U bent echter nooit verplicht om een uitvaart te laten uitvoeren door uw uitvaartverzekeraar. U kunt altijd zelf kiezen naar welke uitvaartverzorger u wilt gaan.
 7. Het geld van een uitvaartverzekering moet volledig gebruikt worden voor de uitvaart
  Een uitvaartverzekering keert in sommige gevallen geld uit en veel nabestaanden denken dat ze dit geld volledig moeten besteden aan de uitvaart van hun dierbare. Echter is dit niet het geval.

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01