Levensverzekeraar krijgt boete van AFM

Door Redactie op 29-04-2019 om 09:21

De AFM (Autoriteit Financiële Markten) heeft boetes opgelegd aan een aantal verzekeraars. De AFM is de Nederlandse gedragstoezichthouder op de financiële markten en heeft geconstateerd dat er regels zijn overtreden omtrent beloning. De boete van 200.000 euro zijn opgelegd aan Vivat en SRLEV, een dochteronderneming van REAAL die levensverzekeringen biedt.

De verzekeraars hebben een boete gekregen omdat zij met bemiddelaars een reis naar China hebben gemaakt en hiermee het provisieverbod en regels rondom beloning hebben overtreden. De betreffende reis naar Peking vond plaats in april 2017. Zo’n 35 medewerkers van financiële dienstverleners waar Vivat en SRLEV mee samenwerken waren mee. De reis had als doel om kennis te maken met manier van zakendoen in de Chinese cultuur. Echter blijkt dat een groot deel van de reis gewijd was aan een bezoek aan de Chinese Anbang Insurance Group. Deze Chinese holding is aandeelhouder van beide verzekeraars.

De AFM geeft aan dat dit een niet-toegestane vorm van beloning is en legt daarom een boete op. Alle financieel adviseurs en bemiddelaars die werkzaam zijn op de Nederlandse markt worden geacht om het belang van de klant centraal te stellen. Een dergelijke vorm van beloning kan aanbieders beïnvloeden om de verzekeringsproducten van een bepaalde partij aan te bieden en dit is niet toegestaan.

Het is niet de eerste keer dat de AFM boetes oplegt om deze reden. De woordvoerder van de AFM laat weten dat het aantal overtredingen wel fors terugloopt.

-
© Uitvaartverzekering Wijzer 2020
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
KvKnr: 70310629