Door Femke Koning op 18-04-2019 om 09:03

Is er nog geld beschikbaar voor de uitvaart voor klanten van Yarden?

Leestijd: 2 minuten

Klanten van Yarden vrezen voor de uitkering nadat zij overlijden, omdat Yarden in de problemen blijkt te zitten. Hoe groot de problemen bij de verzekeraar zijn is niet helemaal duidelijk. Yarden wilt direct aan de 1 miljoen verzekeraars laten weten dat ze zich geen zorgen hoeven te maken. “We hebben geen liquiditeitsprobleem”, zo luidt de boodschap.

De verzekeraar geeft toe in problemen te zitten. “We staan onder druk”, geeft Yarden aan tegenover het Financieel Dagblad. Daarbij geeft de verzekeraar de aanhoudende lage rente, de opbouw van de portefeuille en wet- en regelgeving uit Europa die verzekeraars dwingt de buffers op te hogen, als oorzaken aan voor de problemen.

Solvabiliteit versterken

De boodschap vanuit Yarden luidt: “Op dit moment werkt Yarden aan de versterking van haar solvabiliteit. De eerder genoemde ontwikkelingen veroorzaken geen druk op de liquiditeit’’. Met solvabiliteit geven bedrijven aan of ze bij een opheffing van het bedrijf de middelen hebben om alle schulden af te betalen. Dit is bij Yarden op dit moment niet het geval. De buffers van Yarden zijn zeer laag.

Yarden wankelt al enkele jaren

Dat Yarden wankelt is niet nieuw. De verzekeraar wankelt al een aantal jaar en heeft op last van de Nederlandsche Bank al diverse maatregelen genomen, zoals de verkoop van de aandelenportefeuille. Daarnaast hebben ze geprobeerd om de verzekeringstak te verkopen, maar dat is tot op heden niet gelukt. Zowel verzekeraar ASR als de Amerikaanse investeerder TPG hadden interesse, maar wilden uiteindelijk niet overgaan tot de koop.

Kosten uitvaart steeds hoger

Wat Yarden pijn doet zijn de naturapolissen. Deze uitvaartpolissen keren bij overlijden geen geld uit, maar Yarden regelt in dit geval de uitvaart zelf. Aangezien de kosten voor een uitvaart de laatste jaren hard zijn gestegen, kost het de verzekeraar meer geld om de uitvaart te regelen dan dat zij hier geld voor hebben gereserveerd.

Yarden heeft zo’n tien jaar geleden geprobeerd om de verzekeringsvoorwaarden te wijzigen, zodat er een vaste uitkering betaald wordt, maar hier hebben zowel de rechter als het klachteninstituut Kifid tegenin gestemd.

Toekomst van Yarden

Hoe de toekomst van Yarden eruit ziet is nog onduidelijk. Er werken zo’n 700 personeelsleden en met haar 1 miljoen verzekerden is Yarden een van de grootste verzekeraars. Yarden wil benadrukken dat geld voor de verzekerden uitgekeerd wordt en dat klanten zich hierover in ieder geval geen zorgen hoeven te maken.

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01