Door Femke Koning op 25-09-2019 om 09:51

Genezen van kanker, maar geen optie voor overlijdensrisicoverzekering

Leestijd: 2 minuten

Mensen die ooit zijn gediagnosticeerd met kanker kunnen bijna nooit een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Deze is bijvoorbeeld nodig voor het aanvragen van een hypotheek. Verzekeraars weigeren patiënten die inmiddels zijn genezen van kanker of vragen torenhoge premie toeslagen. Ex-kankerpatiënten eisen nu het recht om vergeten te worden. 

Probleem groter dan gedacht

Uit een inventarisatie van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) blijkt dat het zes op de tien (ex-)kankerpatiënten niet lukte om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, terwijl dat vaak wel verplicht is, bij het afsluiten van een hypotheek bijvoorbeeld. Mirjam van Belzen van het NFK schikt daarvan. ,,We wisten dat het een probleem was, maar dit was hoger dan we hadden gedacht.’’

De NFK vindt het onacceptabel dat zelfs vijf jaar nadat de patiënten kanker hebben overleefd, lukt het de helft van hen niet om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. De NFK wil daarom dat ex-kankerpatiënten het recht krijgen om vergeten te worden. Dit houdt in dat de meldplicht vervalt om verzekeraars te laten weten dat je ooit bent behandeld voor kanker. 

Met schone lei beginnen

Ook het Verbond van Verzekeraars herkent dat het voor (ex-)kankerpatiënten lastig is om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Zij zeggen wel dat de groep gedupeerden niet zo groot is als de NFK beweerd. Woordvoerder Paul Koopman zegt hierover ,,Het beeld dat wordt neergezet is te somber. De enquête van het NFK werd uitgezet onder 35.000 panelleden, maar slechts 316 gaven antwoord. ,Waarschijnlijk hebben vooral de mensen gereageerd die problemen hebben ondervonden. Zo krijg je een anti-selectie.’’ 

Het Verbond van Verzekeraars meldt tevens: “Ook wij vinden dat ex-kankerpatiënten die hun behandeling al jaren achter de rug hebben en genezen zijn verklaard met een schone lei zouden moeten kunnen beginnen.”

Frankrijk past vervallen van de meldplicht al toe

In Frankrijk het vervallen van de meldplicht al langer wettelijk vastgelegd. Daar vervalt na tien jaar de meldplicht om verzekeraars te laten weten dat je ooit bent behandeld voor kanker. ,,De overlevingskansen van kanker zijn enorm gestegen. Dat zouden verzekeraars veel beter moeten meewegen dan nu het geval is’’, zegt Van Belzen.

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01