Door Femke Koning op 13-07-2020 om 08:54

Ex-kankerpatiënten kunnen makkelijker uitvaartverzekering afsluiten

Leestijd: 1 minuut

Als ex-kanker patiënt is het soms lastig om een verzekering af te sluiten. Dat komt doordat men in de slotvraag, ook wel medische acceptatie genoemd, altijd moet aangeven dat men ziek is geweest. Hierdoor achten verzekeraars de kans te groot dat de verzekerde vroegtijdig overlijdt. Een uitvaartverzekering is daardoor lastig te kiezen.

Daar komt gelukkig verandering in. Het Verbond van Verzekeraars, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en minister Hoekstra (Financiën) zijn overeengekomen dat ex-kankerpatiënten;

  • bij de aanvraag van een overlijdensrisicoverzekering 10 jaar na de genezing niet meer hoeven te vermelden dat zij in het verleden deze aandoening hebben gehad. 
  • die jonger dan 21 jaar waren toen ze kanker kregen, dit na 5 jaar niet meer hoeven te vermelden.

Ook de ministerraad staat achter deze afspraak. Algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond laat weten; “Het is goed nieuws dat ex-patiënten dankzij deze afspraken een pijnlijk verleden echt achter zich kunnen laten. Dat ook uitvaartverzekeraars zich hierbij aansluiten, laat zien dat de sector dit ter harte gaat’’.

Concreet betekent dit dat verzekeraars straks geen hoge premie meer mogen rekenen voor mensen met een verleden van kanker. Dit heet het ‘schone lei beleid’. Bent u een aantal jaar schoon van kanker, dan hoeft u dit niet meer te melden bij het aanvragen van een verzekering. De verwachting is dat deze regel ingaat per januari 2021.

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01