Door Femke Koning op 19-12-2018 om 12:05

Eerste Kamer stemt in met erkennen doodgeboren kind

Leestijd: 1 minuut

Vanaf nu worden ook kinderen die levenloos ter wereld komen, opgenomen in de administratieve systemen van de Nederlandse overheid. Nadat in oktober de wetswijziging al was goedgekeurd door iedereen in de Tweede Kamer is nu ook de Eerste Kamer akkoord. Voor ouders met een levenloos geboren kind is dit een belangrijke verandering.

Met terugwerkende kracht

De nieuwe wet gaat zelfs met terugwerkende kracht in. Dit betekent dat ook ouders die de aflopen jaren een kindje vroegtijdig verloren zijn alsnog kunnen aanmelden. De nieuwe wetswijziging is door een petitie gerealiseerd. De initiatiefnemers haalden ruim 80.000 handtekening op. Zij zien de opname van hun kindje in de Basis Registratie Personen van de overheid als een vorm van erkenning en dit zal ook helpen bij de rouwverwerking.

Wat staat er in de wet op de lijkbezorging

Wanneer een baby na 24 weken zwangerschap dood ter wereld komt dan valt het op dit moment nog onder de Wet op de Lijkbezorging. Ouders krijgen dan een ‘akte van een levenloos geboren kind’. Wanneer een kindje vóór 24 weken zwangerschap ter wereld komt, kun je ervoor kiezen of je zo’n akte wil. Gelukkig gaat dit met terugwerkende kracht veranderen.

Meer relevante informatie:

 

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01