Dit jaar ruim 9.000 levenloos geboren kinderen geregistreerd

Door Femke Koning op 11-09-2019 om 11:10

Sinds het aanpassen van de wet in februari dit jaar, hebben ouders van levenloos geboren kinderen massaal hun kinderen laten registreren. In de eerste vier maanden zijn maar liefst 9.329 levenloos geborenen vastgelegd. Dit blijkt uit gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken, meldt de Volkskrant. Hiertussen zitten ook kinderen die al jaren geleden levenloos zijn geboren.

Natasja Geyteman was de initiatiefnemer van de wetswijziging. Zij startte destijds de actie nadat ze ontdekte dat haar overleden dochter Jolie voor de overheid nooit heeft bestaan. De petitie werd meer dan 81.000 keer ondertekend. Dit leidde tot een wetswijziging. Geyteman is blij dat het zo’n succes is geworden. “Voor mij is het een bevestiging dat de wet nodig was. En dan zijn dit alleen nog maar de ouders die weten dat dit tegenwoordig kan. Tegelijkertijd realiseer ik me dat achter elk geregistreerd kind een verhaal schuilt. Wat een verdriet.”

Uitvaartondernemers constateren dat ouders steeds vaker kiezen voor een individueel afscheid voor kinderen die vroeg in de zwangerschap zijn overleden. Uitvaartverzekeraar DELA verzorgde vorig jaar 219 uitvaarten voor kinderen die in de baarmoeder waren gestorven.

-
© Uitvaartverzekering Wijzer 2020
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
KvKnr: 70310629