Door Redactie op 23-04-2019 om 13:55

De uitvaart van een alleenstaande ouderen, wie regelt die eigenlijk?

Leestijd: 2 minuten

Er ontstaan in Nederland steeds meer eenpersoonshuishoudens en met de opkomende vergrijzing zal dit aantal alleen maar toenemen. Van de 153.000 mensen die in 2018 overleden, was meer dan de helft ouder dan 80 jaar. Aangezien iedereen in Nederland recht heeft op een uitvaart wordt regelmatig de vraag gesteld, wie de uitvaart betaalt van een alleenstaande oudere.

Wie regelt de uitvaart?

Hoe ouder iemand is, hoe groter de kans om alleen verder door het leven te moeten gaan. Als u vervolgens zelf overlijdt moet er iemand zijn die uw uitvaart regelt. Er moet namelijk altijd een ‘opdrachtgever’ zijn die de uitvaart in gang zet. Veelal zijn de nabestaanden de opdrachtgever, een partner, kinderen of andere familieleden. Als deze er echter niet (meer) zijn, bijvoorbeeld door overlijden, scheiding of inactieve relaties, dan dient er een andere opdrachtgever te zijn.

Wie betaalt de kosten?

De opdrachtgever van de uitvaart is ervoor verantwoordelijk dat de uitvaart wordt betaald en is de persoon die de uitkering ontvangt vanuit de uitvaartverzekering. Indien er geen verzekering afgesloten is en geen geld voorhanden is dan dient de opdrachtgever de uitvaart zelf te bekostigen. De kosten van een uitvaart in Nederland zijn gemiddeld tussen de 4.000 en 10.000 euro. Soms wilt de familie niet optreden als opdrachtgever, omdat zij het geld zelf ook niet hebben.

Wat als er niemand is?

Als er niemand is die kan of wil optreden als opdrachtgever, dan zijn er gelukkig andere mogelijkheden. Het is in Nederland namelijk zo geregeld dat iedereen recht heeft op een uitvaart. In zo’n geval kan de gemeente optreden als opdrachtgever. De gemeente bepaald dan wat voor uitvaart het wordt, of er familie uitgenodigd wordt, of er bloemen aanwezig zijn, of er een condoleance is etc. De kosten hiervan worden betaald uit de nalatenschap van de overledene. Is er geen geld beschikbaar, dan kan de gemeente alsnog bij de familie aankloppen.

Bespreken uitvaartwensen en uitvaartverzekering

Vaak wordt het onderwerp geschuwd, maar het is erg handig als duidelijk is wat de uitvaartwensen van iemand zijn. Bespreek deze daarom als iemand nog in leven is. Ook is het verstandig om inzichtelijk te hebben of iemand een uitvaartverzekering heeft afgesloten en bij welke verzekeraar dit is geweest. Dit kan een behoorlijke zoektocht schelen nadat iemand is overleden.

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01