Door Femke Koning op 04-12-2017 om 12:28

De kosten van een uitvaart worden vaak onderschat

Leestijd: 2 minuten

Het is natuurlijk erg vervelend wanneer een geliefde wegvalt. Naast het te verwerken verdriet moet er ook binnen een korte tijd een uitvaart geregeld worden. Veel Nederlanders hebben geen uitvaartverzekering. Degene met een uitvaartverzekering zijn vaak niet bekend met alle zaken die de verzekering wel of niet vergoed. Vaak komen er veel kosten bij een uitvaart kijken waar niet op gerekend wordt. Vaak vallen deze kosten dan ook veel hoger uit dan verwacht.

Onderzoek van het Centraal bureau van de statistiek

Het is er belangrijk om bewust te zijn van de kosten die wel en niet vergoed worden door de afgesloten uitvaart verzekering. Op deze manier kom je nooit voor verrassingen te staan in een tijd waarin je veel emoties ervaart. Ongeveer twee derde van de Nederlandse bevolking heeft uitvaartverzekering afgesloten, de uitvaart wordt in vijftig procent van de gevallen worden de kosten van uitvaart echter niet volledig gedekt. Volgens een onderzoek door het Centraal bureau van de Statistiek wordt er voor een uitvaart gemiddeld ongeveer 7500 euro neergeteld. Wanneer er een uitvaartverzekering wordt afgesloten, wordt deze vaak afgesloten voor een gemiddelde van 6000 euro. Wanneer de uitvaart uiteindelijk geregeld moet worden komt het geldbedrag van gemiddeld 1500 euro voor de nabestaanden als een verrassingen.

Niet iedereen is echter voor het gemiddelde bedrag van 6000 euro verzekerd. Gemiddeld weet maar vijfenvijftig procent van de verzekerden wat de dekking van hun uitvaartverzekering is, deze dekking ligt gemiddeld tussen 5000 en 7500 euro. De overige Nederlanders met een begrafenisverzekering hebben daarin tegen geen enkel idee hoeveel en welke kosten de verzekeraar dekt tijdens het organiseren van de uitvaart. Ook al heeft bijna de helft van de verzekerden geen idee welke kosten de uitvaartverzekering dekt toch wil zestig procent van de mensen hun nabestaanden niet op zadelen met onverwachte extra kosten na het overlijden. De mensen die echter geen uitvaart verzekering hebben aangeschaft denken na hun overlijden vaak genoeg geld achter te kunnen laten voor zijn of haar uitvaart.

Er bestaat vaak veel verwarring over de verzekeringen die nodig zijn voor het vergoeden van een uitvaart. Vele mensen denken dat een overlijdensrisicoverzekering ook de kosten van de uitvaart zal dekken, dit is echter niet het geval. Deze verzekering is er voor bedoeld om een eventueel inkomen wat is weggevallen, op te vangen. Op deze manier kan bijvoorbeeld het gezin wat u achterlaat zonder problemen in de hypotheek van het woonhuis betalen. Daarnaast kan er ook vaak verwarring bestaan over de natura uitvaartverzekering, deze verzekering biedt geen vergoeding voor de kosten van de uitvaart maar beidt alleen diensten en goederen. Om misverstanden te voorkomen is het belangrijk u goed in te laten lichten door uw verzekeraar.

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01