Door Femke Koning op 20-11-2018 om 11:04

D66: Uitvaartwet moet veranderen

Leestijd: 2 minuten

D66 heeft zich uitgesproken over de Nederlandse uitvaartwet en laat weten dat de wet meer eigentijds moet worden. D66 doet daarom maar liefst 14 voorstellen om de wet te verbeteren. D66 kamerlid Den Boer wil dat er voor iedereen een waardig afscheid komt, dat recht doet aan het leven dat iemand heeft geleid. Ook moet dit zorgen voor troost bij de nabestaanden. Dit betekent dat er een uitvaartwet moet komen met voldoende keuzevrijheid. Daarom doet D66 concrete voorstellen om de wet te moderniseren. Op dit moment is de uitvaartwet verouderd.”

14 voorstellen voor nieuwe uitvaartwet

D66 komt met 14 voorstellen die de wet meer van deze tijd zouden moeten maken. De belangrijkste veranderingen hebben we hieronder voor u op een rij gezet.

As mengen met as van geliefden

Veel Nederlanders geven aan dat zij de as van twee geliefden willen vermengen om samen te bewaren of uit te strooien, bijvoorbeeld van de vader en de moeder. De vermenging van as is nu voor de wet officieel niet toegestaan en D66 wil daar verandering in brengen.

Begraven vervroegen

In de huidige wet staat dat begraven of cremeren niet eerder kan dan 36 uur na het overlijden. Binnen de Joodse en de Islamitische traditie is het de gewoonte om zo snel mogelijk na de dood te begraven. De partij wil dat het voor alle veelvoorkomende religies mogelijk is om het geloof te praktiseren, zonder dat daar speciale procedures voor aangevraagd moeten worden. Daarom stelt kamerlid Den Boer voor om de termijn van 36 uur te verkorten tot 20 uur.

As direct meenemen

D66 wil dat nabestaanden de as sneller na de crematie mee kunnen nemen. Veel nabestaanden geven aan dat zij het prettig zouden vinden om het afscheid van een dierbare op één dag te laten plaatsvinden. Op dit moment moet de asbus minimaal 30 dagen bij het crematorium blijven. Den Boer vindt dat nabestaanden de as dezelfde dag nog mee moeten kunnen nemen.

Alle 14 voorstellen van D66 zijn hier te vinden.

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01