Door Femke Koning op 01-08-2020 om 11:21

Aantal corona doden stuk hoger dan gemeld door RIVM

Leestijd: 2 minuten

Het aantal doden door het corona virus ligt een stuk hoger dan gedacht. De cijfers die dagelijks tot wekelijks door de RIVM zijn gedeeld, blijken onjuist. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat het werkelijk aantal doden een stuk hoger ligt.

Werkelijk aantal doden hoger

Het CBS geeft aan dat het RIVM alleen de doden registreert van mensen die positief zijn getest op corona. In werkelijkheid ligt dit aantal een stuk hoger, omdat ook mensen die niet zijn getest, overleden zijn door de gevolgen van corona. Hier blijkt een verschil in te zitten van 50 tot wel 100 procent. Het CMS meldt dat er naar schatting tussen de 8.593 en 11.691 mensen zijn overleden door corona tussen 9 maart en 24 mei. Het RIVM heeft in diezelfde periode ‘slechts’ 5.900 sterfgevallen gemeld. Het CBS zegt hierover: “Dit betekent dat naast elke tien geregistreerde doden als gevolg van corona er tussen de vijf en tien mensen overleden aan corona die niet geregistreerd werden”.

Nieuwe rekenmethode CBS

Het CBS heeft een nieuwe methode ontwikkeld om de ‘oversterfte’ te berekenen en komt daarmee dus twee keer zo hoog uit dan het RIVM. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat het CBS geen informatie heeft over de doodsoorzaak van iedereen die is overleden in de genoemde periode. Niet alle overledenen kunnen dus toegeschreven worden aan het coronavirus. 

Tweede golf in aantocht?

Of er een tweede golf aankomt is nog onduidelijk. Wel zien we dat er in sommige landen weer haarden ontstaan en maatregelen her en der worden aangesterkt. Zo is in sommige landen of plaatsen het dragen van een mondkapje verplicht. Toch kunnen Nederlanders wel op vakantie gaan. Zowel in binnen- als buitenland. Het is verstandig om vooraf uw reisverzekering te controleren. Hierdoor weet u wat u moet doen als er een tweede golf uitbreekt en wat er wordt vergoed. De regels rondom een uitvaart zijn sinds 1 juli versoepeld. Voor mensen met een uitvaartverzekering kan de gewenste uitvaart daarom grotendeels weer verzorgd worden.

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01