call 072 - 844 52 85

Wat is een levensverzekering?

Als je een huis aan het kopen bent, of je financiële zaken goed geregeld wil hebben, zul je de term levensverzekering waarschijnlijk al eens voorbij zien komen. Maar wat is een levensverzekering, en welke soorten levensverzekeringen zijn er? Wat zijn de voor- en nadelen, en waarom sluit je een levensverzekering af? In dit artikel gaan we op zoek naar deze vragen, en alles wat je moet weten over levensverzekeringen.

Wat is een levensverzekering?

Wat is een levensverzekering nu eigenlijk? Kort gezegd is een levensverzekering iedere verzekering die verband houdt met het leven of de dood. Een levensverzekering kan uitkeren na de dood van de verzekerde, op een vaste, afgesproken datum of betaalt uit in een mengvorm, waarbij de verzekering op beide momenten een bepaald bedrag uitbetaalt. Dit is vaak op een afgesproken datum wanneer de verzekerde bij leven is, en een gedeelte na het overlijden van de verzekerde. Er zijn dus veel verschillende opties waar je op moet letten bij het afsluiten van een levensverzekering.Wat is een levensverzekering

Welke soorten levensverzekeringen zijn er?

Omdat de term levensverzekering zo algemeen is, zijn er verschillende soorten levensverzekeringen. Voorbeelden zijn:

  • Levensverzekering bij overlijden: deze verzekering wordt ook wel de overlijdensrisicoverzekering genoemd, en geeft een eenmalige uitkering als de verzekerde komt te overlijden.
  • Levensverzekering bij leven: deze verzekering keert op een afgesproken datum uit, ook wanneer verzekerde nog bij leven is.
  • Kapitaalverzekering bij leven en overlijden: dit is eigenlijk een combinatie van de voorgaande twee verzekeringen. Meestal wordt er uitgekeerd op een afgesproken einddatum, en dan nog eens als de verzekerde overleden is.
  • Erfrenteverzekering: deze verzekering keert een periodieke uitkering uit aan de nabestaanden, bij overlijden van de verzekeraar.
  • Uitgestelde renteverzekering: een periodieke uitkering als de verzekerde bij leven is. Betaalde premies worden na een einddatum automatisch uitgekeerd.
  • Direct ingaande lijfrenteverzekering: de uitkering vindt plaats na een vooraf afgesproken datum. Deze verzekeringen dienen altijd afgesloten te worden door middel van een vooraf betaalde koopsom.

Ook zijn de spaar- en beleggingsverzekering vormen van een levensverzekering. Maar ook de uitvaartverzekering is een vorm van een levensverzekering. Deze verzekering heeft immers te maken met de dood van de verzekerde. Uitkering hangt immers af van het al dan niet overleden zijn van de verzekerde. Bij een spaarverzekering spaart de verzekeraar de inleg voor je, en geniet je de rente die de verzekeraar hanteert. Bij een beleggingsverzekering stopt de verzekeraar je geld in beleggingen. Het is vanzelfsprekend dat een beleggingsverzekering niet zonder risico’s is, en in het verleden zijn dan ook veel mensen hun geld kwijtgeraakt door beleggingsverzekeringen, in combinatie met de beurscrisis. Ook bij een beleggingsverzekering geldt dat beleggen nog altijd een risico met zich meebrengt. Let hier dus goed op.

Zoals je ziet is de vraag ‘wat is een levensverzekering?’ niet zonder meer te beantwoorden. Er zijn namelijk talloze verschillende soorten levensverzekeringen, ieder met hun eigen voor- en nadelen en voorwaarden. Maak de keuze voor de juiste levensverzekering dus goedoverwogen.

Waarom een levensverzekering?

Nu we antwoord hebben op de vraag, wat is een levensverzekering, kunnen we gaan kijken naar het belang van een levensverzekering. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand een levensverzekering wilt afsluiten. Vaak wordt het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering verplicht gesteld bij de aankoop van een huis. Andere verzekeringen, zoals een uitvaartverzekeringen, zijn meer op vrijwillige basis. Wil je je familie goed achterlaten na overlijden? Overweeg dan zeker het afsluiten van een levensverzekering. Dit is vaak ook de reden waarom mensen kiezen voor het afsluiten van een uitvaartverzekering: ze willen hun nabestaanden niet op hoge kosten jagen.

Vaak wordt er bij het afsluiten van een hypotheek gekozen voor een overlijdensrisicoverzekering. Bij een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie is dit echter verplicht. Ook sommige geldverstrekkers stellen een vorm van een levensverzekering verplicht in hun voorwaarden. Het doel van deze verzekering is om je familie goed achter te laten, en door te kunnen laten leven in het huis, mocht de kostwinner komen te overlijden. Ook kiezen veel mensen met een aflossingsvrije hypotheek voor een spaar- of beleggingsverzekering, waardoor ze de garantie hebben hun hypotheek makkelijk af te kunnen lossen na de looptijd. Ook worden spaar- en beleggingsverzekeringen vaak gebruikt voor het sparen voor een grote uitgave in de toekomst, bijvoorbeeld een spaarpotje voor de kinderen, het pensioen of de studie.Levensverzekering betekenis

Renteverzekeringen worden vaak gebruikt om het pensioen aan te vullen, of de inkomsten bij overlijden van de kostwinner. Ook kiezen veel mensen voor een levensverzekering om latere grote uitgaven te kunnen bekostigen, zoals de studie van de kinderen.

De voor- en nadelen van een levensverzekering

Zoals iedere financiele verplichting, kent de levensverzekering uiteraard ook voor- en nadelen. Ook zijn er een aantal andere zaken waar je op moet letten bij het afsluiten van een levensverzekering. Indien je niet in staat bent om na je overlijden voor je gezin of andere nabestaanden te kunnen zorgen, is het een goede keuze om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. De stabiliteit en rust die de verzekering biedt is dus een groot voordeel van het bezitten van een levensverzekering. Vooral als je zelf weinig vermogen hebt.

Let erop dat een levensverzekering geen acceptatieplicht heeft. Indien je medische of psychische problemen hebt, kan een levensverzekering vaak niet of enkel tegen een hoge premie worden afgesloten. Ook vindt er dan meer medisch onderzoek uit voor de acceptatie voor je levensverzekering, zo nodig met een doktersverklaring van je behandelend arts. Dit kan voor sommige mensen een obstakel vormen en kan ervoor zorgen dat je je verzekering minder snel kunt afsluiten. Let hier dus op als je snel een levensverzekering nodig hebt.

Ook is het niet zonder meer mogelijk de levensverzekering op te zeggen. De verzekering voor de einddatum opzeggen wordt levensverzekering afkopen genoemd. Hierbij ontvang je vaak de opgebouwde waarde van de verzekering. Wel kan dit verdere financiële gevolgen hebben. Informeer hiervoor dus altijd bij je verzekeraar voor de opties en een offerte voor het afkopen. Vaak betaal je namelijk ook een vergoeding of boete bij het voortijdig afkopen of opzeggen van je levensverzekering.

Zoals je ziet kan het afsluiten van een levensverzekering zeker een goede financiële keuze zijn, vooral als je zelf niet zoveel kapitaal hebt en je gezin toch goed achter wil laten na een eventueel overlijden. We hopen dat we je een duidelijk antwoord hebben gegeven op de vraag: Wat is een levensverzekering.

Wat is een levensverzekering?
4.3 (86.67%) 21 votes

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2019
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
072 - 844 52 85 | KvKnr: 70310629