call 072 - 844 52 85

Kapitaal uitvaartverzekering

Een kapitaal uitvaartverzekering is een verzekering waarbij uw nabestaanden na uw overlijden een verzekerd bedrag uitgekeerd krijgen. De hoogte van het verzekerd bedrag van uw kapitaal uitvaartverzekering kiest u voordat u de verzekering afsluit. Een kapitaal uitvaartverzekering wordt ook wel een uitvaartverzekering in geld genoemd. Bij een natura uitvaartverzekering wordt er geen geld uitgekeerd. Daarbij worden er producten en diensten geleverd worden door een uitvaartondernemer.

Aan de kapitaal uitvaartverzekering zitten een aantal voor en nadelen. Hieronder hebben wij de belangrijkste voor en nadelen voor u op een rij gezet.

Kapitaal uitvaartverzekering voordelen

 1. Vrij te besteden verzekerd bedragEen groot voordeel van een kapitaalverzekering is dat de nabestaanden het bedrag vrij kunnen besteden. De nabestaanden kunnen er daarom ook voor kiezen om het bedrag niet aan de begrafenis of crematie te besteden.
 2. Kinderen tot 18 jaar in veel gevallen gratis meeverzekerd
  In veel gevallen zijn kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd, maar dit is niet bij alle kapitaal uitvaartverzekeraars het geval. Het is daarom belangrijk om dit nog even na te vragen bij de betreffende verzekeraar.
 3. Flexibiliteit en vrije keuze van uitvaartondernemer
  Doordat de nabestaanden een vrij te besteden bedrag ontvangen hebben, kunnen ze zelf bepalen wat ze met het geld doen. Ze zitten daarom niet vast aan een bepaalde uitvaartverzorger.
 4. Hogere premies
  Over het algemeen zijn de premies van een kapitaal uitvaartverzekering hoger dan die van een natura uitvaartverzekering. Dit komt omdat de natura uitvaartverzekeraars bepaalde prijsafspraken hebben met een uitvaartbegeleider.

Kapitaal uitvaartverzekering nadelen

 1. Veel zelf regelen
  Wanneer u een kapitaal uitvaartverzekering afsluit, zullen uw nabestaanden na uw overlijden veel zelf moeten regelen. Uiteraard kunnen uw nabestaanden de hulp van een uitvaartverzorger inschakelen. De uitvaartverzorger helpt dan bij het regelen van de uitvaart.
 2. De verzekering kan door de inflatie minder waard worden
  Door het stijgen van de prijzen (inflatie) kan het zijn dat uw nabestaanden, na uw overlijden, niet genoeg geld van uw uitvaartverzekeraar krijgen om de  kosten van uw uitvaart te betalen. Hiervoor kunt u tijdens het afsluiten van de verzekering aangeven dat u een kapitaal uitvaartverzekering met indexatie wilt. Dit zorgt ervoor dat de hoogte van het verzekerd bedrag mee zal stijgen.
 3. Niet verplicht om het bedrag aan uw uitvaart te besteden
  Er zijn in het verleden nabestaanden geweest die een bedrag hebben uitgekeerd gekregen van de uitvaartverzekeraar en dit bedrag niet aan de uitvaart hebben uitgegeven. Bijvoorbeeld door een familie ruzie. Dit komt niet zo vaak voor, maar kan wel een nadeel zijn van de kapitaal uitvaartverzekering. Bij een natura uitvaartverzekering kan dit niet voorkomen.

Tip van onze uitvaart expert Leon Schouten:
Wanneer u een kapitaal uitvaartverzekering wilt gaan afsluiten is het verstandig om dit even met uw naasten te bespreken. Het kan namelijk zo zijn dat ze liever hebben dat u een uitvaartverzekering in natura afsluit. Verder is het ook verstandig om de wensen van uw uitvaart alvast te bespreken, zodat uw naasten bijvoorbeeld weten of u gecremeerd of begraven wilt worden.

Uitvaartverzekering in geldkapitaal uitvaartverzekering

De kapitaal uitvaartverzekering wordt ook weleens een geld uitvaartverzekering, uitvaartverzekering in geld of sommenuitvaartverzekering genoemd. Uiteindelijk zijn het allemaal dezelfde verzekeringen en is de meest gebruikte term de kapitaalverzekering.

Kapitaal uitvaartverzekering vergelijken

Via onze website kunt u gemakkelijk uw kapitaal uitvaartverzekering vergelijken met andere uitvaartverzekeringen. Op deze pagina hebben wij een handige overzicht staan van de verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Naast de kapitaal uitvaartverzekering en de natura uitvaartverzekering bestaat er ook nog de combinatie uitvaartverzekering. Mocht u nog vragen hebben over het vergelijken van een kapitaal uitvaartverzekering, dan kunt u contact met één van onze experts opnemen.

Deze pagina is geactualiseerd op 19-10-2018

 

Kapitaal uitvaartverzekering
4.7 (94.12%) 17 votes

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2019
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
072 - 844 52 85 | KvKnr: 70310629