Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 19 augustus 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 19 augustus 2021

Zitten er afsluitkosten bij een uitvaartverzekering?

Bent u op zoek naar de beste uitvaartverzekering voor uzelf of iemand in uw nabije omgeving? Dan hoeft u tegenwoordig geen afsluitkosten meer te betalen als u zelf online een verzekering afsluit. Wilt u liever de verzekering via een financieel adviseur afsluiten? Houd altijd rekening met extra kosten naast de standaard premie voor een uitvaartverzekering. Deze extra kosten bestaan veelal uit advieskosten en polis- of administratiekosten.

Afsluitprovisie is niet langer toegestaan

Tot 1 januari 2013 werden alle kosten voor uitvaartverzekeringen verwerkt in de verzekeringspremie. Dit bestond uit afsluitprovisie en een stukje doorlopende provisie voor uw adviseur. De overheid heeft besloten dat dit niet meer mag. Voor assurantieadviseurs betekent dit dat ze nu op een andere manier kosten in rekening brengen bij het opmaken van een uitvaartverzekering. Logisch, ook financiële tussenpersonen moeten geld verdienen.

Advieskosten

Laat u zich adviseren door een assurantietussenpersoon bij het afsluiten van een begrafenispolis? Dan betaalt u hiervoor veelal advieskosten. Dit is een eenmalig bedrag dat in rekening wordt gebracht voor het tot stand brengen van een uitvaartverzekering. Wanneer u zelf uitvaartverzekeringen vergelijkt en afsluit hoeft u geen advieskosten te betalen.

Overige verdienkosten bij een uitvaartverzekering

Naast advieskosten mag een assurantiekantoor ook andere kosten in rekening brengen. U kunt zich voorstellen dat er kosten gemaakt worden voor het administreren van een uitvaartpolis binnen het systeem. Daarnaast moet de polis opgemaakt worden. Dit worden ook wel polis- of administratiekosten genoemd. Meestal is dit een laag bedrag van slechts enkele euro’s per maand.

afsluitenkosten uitvaartverzekering

Uitvaartpolis afsluiten zonder tussenpersoon

Sluit u een uitvaartpolis af zonder bemiddeling van een tussenpersoon en doet u dit rechtstreeks via een verzekeraar? Hiermee bespaart u uiteraard op advieskosten. Dit betekent echter niet dat u altijd goedkoper uit bent dan bij een assurantiekantoor. Daarom loont het altijd om de verschillende opties met elkaar te vergelijken. Kijk niet alleen naar de premie en kosten, maar ook naar de voorwaarden.

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01