Wat is een duurzame uitvaart?

Duurzaam leven is een begrip dat inmiddels volledig is ingeburgerd in de maatschappij. Niet alleen bij leven, maar juist ook bij een uitvaart speelt duurzaamheid een steeds belangrijkere rol. Recent onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 17 procent van de Nederlanders waarde hecht aan een duurzame uitvaart. Hoe ziet dat er in de praktijk uit en welke keuzes kun je daar zelf in maken?

Duurzame kist
De kist is uiterst belangrijk bij het vormgeven van een duurzame crematie of begrafenis. Bij een crematie is de meest duurzame optie een kist voorzien van een FSC-keurmerk. Deze ‘groene kist’ is niet bewerkt met lak of lijm. Een kist voor een begrafenis kun je eveneens laten maken van biologisch afbreekbare materialen. Dit betekent dat de bodem van de kist niet wordt aangetast.

Groene rouwstoet
Bij een milieuvriendelijke of groene rouwstoet probeer je zo min mogelijk kilometers te maken met de auto. Je kunt daarin uiteraard gebruikmaken van elektrische auto’s of andere voertuigen die geen CO2 uitstoten. Een platte kar of paard en wagen behoort dus eveneens tot de mogelijkheden.

Natuurlijk begraven
Bij natuurlijk begraven of natuurbegraven gaat men uit van de gedachte dat het graf opgaat in de natuur. Het graf is eeuwigdurend en er is respect voor milieu en natuur. Het lichaam wordt dus een soort van teruggegeven aan de natuur. Alles wordt van afbreekbaar materiaal gemaakt en je belast er geen begraafplaats mee. Het is goed om te weten dat het grafrecht eeuwig wordt vastgelegd. Je hoeft dus niet bang te zijn voor ontruiming.

Zelf je uitvaart regelen
Zelf je uitvaart regelen, kan je flink wat kosten besparen. Logisch dat steeds meer mensen werkzaamheden niet langer volledig uit handen geven aan een uitvaartondernemer. Door goed onderling overleg en duidelijke afspraken kun je flink besparen op uitvaartkosten.

Leg je wensen vast
Als een duurzame uitvaart een belangrijke wens is van jou, dan kun je nu al je wensen vastleggen. Doe dit vooral, want het neemt je nabestaanden veel werk uit handen. Dit kan veelal online via je eigen uitvaartverzekeraar. Verder is het verstandig een uitvaartwaardemeter in te vullen. Door jouw duurzame wensen specifiek aan te geven, weet je ongeveer welk bedrag er nodig is om dat te bekostigen. Mocht het nodig zijn, dan is het aan jou om je aanvullend te verzekeren.

-
© Uitvaartverzekering Wijzer 2020
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
KvKnr: 70310629