Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 19 augustus 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 1 minuut
Laatste update: 19 augustus 2021

Wat gebeurt er met mijn uitvaartverzekering bij inflatie?

Als u een uitvaartverzekering afsluit kiest u voor een bepaald verzekerd bedrag dat wordt uitgekeerd aan uw nabestaanden. Daarnaast kunt u ook kiezen voor het afnemen van een dienstenpakket voor uw uitvaart. Op het moment dat u een uitvaartverzekering afsluit weet u nog niet precies hoeveel uw uitvaart zal kosten. Daarom kunt u een uitvaartverzekering met inflatie afsluiten. In dit artikel leggen we uit wat inflatie is en hoe het werkt bij een uitvaartverzekering.

Inflatie en een natura uitvaartverzekering

Als u een natura uitvaartverzekering afsluit, heeft de inflatie geen gevolgen voor uw verzekering. Met de natura polis kiest u namelijk voor het afnemen van producten of diensten tijdens uw uitvaart. Deze producten of diensten worden hoe dan ook gerealiseerd, ongeacht wat de inflatie heeft gedaan. Een natura polis is hierdoor een veilige optie.

Inflatie en een kapitaal polis

Kiest u voor een kapitaal polis, dan wordt er een bepaald verzekerd bedrag uitgekeerd aan uw nabestaanden zodra u overlijdt. Door de inflatie kan het gebeuren dat dit bedrag op het moment dat u overlijdt onvoldoende is om uw uitvaart te financieren. Uw  nabestaanden zullen in dat geval een deel van uw uitvaart uit eigen middelen moeten betalen.

inflatie

Om dit te voorkomen kunt u ervoor kiezen om uw uitvaartverzekering ieder jaar te laten indexeren. Dat betekent dat ieder jaar wordt gekeken of u nog steeds dezelfde uitvaart kunt bekostigen met het gekozen verzekerde bedrag. Als dat niet het geval is, wordt uw polis geïndexeerd. Uw nabestaanden kunnen daardoor dezelfde uitvaart financieren als waarvoor u in eerste instantie gekozen heeft, maar uw premie zal hierdoor tussentijds wel stijgen. Met andere woorden: de waarde van uw uitvaartverzekering stijgt jaarlijks mee met de kosten van uw uitvaart.

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01