call 072 - 844 52 85

Veel vrijheid bij het vervoer van de kist

Voor het vervoer van een rouwkist gelden in Nederland weinig wettelijke, landelijke bepalingen. Wel kunt u te maken krijgen met gemeentelijke regelgeving en als u met de kist naar het buitenland reist, kunnen er ook in de landen waar u komt, bijkomende bepalingen zijn.

Respect voor de overledene
De meeste gemeentes gaan bij hun voorwaarden doorgaans uit van gezond verstand. Als u met respect voor de overledene te werk gaat, mag u het transport van de kist zelf verzorgen. De doodskist op het dak van de auto vervoeren of de kist met de overledene erin uit de kofferbak laten steken, is niet respectvol. Een dergelijk transport voldoet waarschijnlijk ook niet aan de regels voor veilig vervoer.
Meestal kiezen de nabestaanden voor het rouwvervoer een auto, maar dat is, zolang het vervoer voldoet aan de eisen van respect en veiligheid, niet verplicht. U kunt bijvoorbeeld de voorkeur geven aan een koets in een bepaalde kleur. U kunt ook kiezen voor een bus, waarin de rouwstoet met de kist meereist of voor transport met paard en wagen. De nabestaanden hebben, wettelijk gezien, in het hele proces een grote mate van vrijheid om persoonlijke accenten aan te brengen.

Rouwvervoer per auto
Veel nabestaanden geven de hele uitvaart uit handen. De uitvaartonderneming zorgt voor een rouwauto met chauffeur. Heeft u een uitvaartverzekering, dan dekt deze doorgaans de kosten van dit en ander vervoer.
Wilt u – bijvoorbeeld omdat dat de uitvaart persoonlijker maakt – de overledene zelf naar het kerkhof of het crematorium rijden en beschikt u niet over een auto die daarvoor geschikt is, dan kunt u met de uitvaartondernemer afspreken dat u de rouwauto bestuurt. U kunt meestal ook binnen uw uitvaartverzekering een echte rouwauto huren.
Rouwvervoer neemt een betrekkelijk groot deel van de totale kosten in beslag. Om de kosten te beperken, is het daarom goed om eerst na te gaan wat u op dit gebied zelf kunt doen en wat de beste, respectvolle oplossing is.

Vervoer van de kist van en naar het buitenland
Een uitvaartondernemer kan u alle rompslomp uit handen nemen als u de overledene in het buitenland wilt laten begraven of cremeren of als u iemand die in het buitenland is overleden in Nederland de laatste eer wilt bewijzen. Ook in dit geval kunt u veel zelf doen.
U kunt zelf het vervoer van de kist van en naar het vliegveld verzorgen en de rest overlaten aan de uitvaartondernemer. U kunt ook per auto het hele transport zelf doen. Althans volgens de Nederlandse wet. Mogelijk krijgt u onderweg in andere landen te maken met plaatselijke bepalingen. Het is natuurlijk alleen maar goed om u daarvan van tevoren op de hoogte te stellen. Het regelen van de formaliteiten is ingewikkeld en neemt veel tijd in beslag. Het is dan ook raadzaam om de assistentie van een deskundige uitvaartondernemer in te roepen.

Vond u deze pagina nuttig?

-
© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2019
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
072 - 844 52 85 | KvKnr: 70310629