Geschreven door
geschreven door Mieke Verhoef
Geschreven door groot
Geschreven door Mieke Verhoef
Mieke Verhoef is senior content specialist in de financiële wereld. Naast het schrijven van artikelen is Mieke ook nauw betrokken bij onze eigen onderzoeken.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 16 augustus 2021
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
timer Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 19 augustus 2021

Mag u een overledene zelf vervoeren?

Ja. U mag een overledene zelf vervoeren. Meestal wordt het gedaan door een uitvaartondernemer, maar u mag het ook met uw eigen auto doen.

Wat zegt de wet?

In de Wet op de Lijkbezorging staat nergens dat het zelf vervoeren van een overledene niet is toegestaan. De regels zijn anders wanneer er sprake is van een misdrijf. Dan is dit uiteraard niet mogelijk. Ook bij een opgraving gelden er andere regels. In een geval van opgraving wordt er door de autoriteit geëist dat het vervoer door een specialist in rouwvervoer wordt uitgevoerd. Dit heeft te maken met de volksgezondheid en hygiëne.

Vervoer overledene

Mag ik een lijk vervoeren is een vraag die wij vaak krijgen. Voor het vervoer van een rouwkist gelden in Nederland weinig wettelijke, landelijke bepalingen. Wel kunt u te maken krijgen met gemeentelijke regelgeving en als u met de kist naar het buitenland reist, kunnen er ook in de landen waar u komt, bijkomende bepalingen zijn.

Respect voor de overledene

De meeste gemeentes gaan bij hun voorwaarden doorgaans uit van gezond verstand. Als u met respect voor de overledene te werk gaat, mag u het transport van de kist zelf verzorgen. De doodskist op het dak van de auto vervoeren of de kist met de overledene erin uit de kofferbak laten steken, is niet respectvol. Een dergelijk transport voldoet waarschijnlijk ook niet aan de regels voor veilig vervoer.

Soort rouwvervoer

Meestal kiezen de nabestaanden voor het rouwvervoer een auto, maar dat is niet verplicht. U kunt bijvoorbeeld de voorkeur geven aan een koets in een bepaalde kleur. U kunt ook kiezen voor een bus, waarin de rouwstoet met de kist meereist of voor transport met paard en wagen. De nabestaanden hebben, wettelijk gezien, in het hele proces een grote mate van vrijheid om persoonlijke accenten aan te brengen.

Rouwvervoer per auto

Veel nabestaanden geven de hele uitvaart uit handen. De uitvaartonderneming zorgt voor een rouwauto met chauffeur. Heeft u een uitvaartverzekering, dan dekt deze doorgaans de kosten van dit en ander vervoer.

Vervoer van de kist van en naar het buitenland

Een uitvaartondernemer kan u alle rompslomp uit handen nemen als u de overledene in het buitenland wilt laten begraven of cremeren of als u iemand die in het buitenland is overleden in Nederland de laatste eer wilt bewijzen. Ook in dit geval kunt u veel zelf doen. U kunt zelf het vervoer van de kist van en naar het vliegveld verzorgen en de rest overlaten aan de uitvaartondernemer. U kunt ook per auto het hele transport zelf doen. Althans volgens de Nederlandse wet. Mogelijk krijgt u onderweg in andere landen te maken met plaatselijke bepalingen. 

Was deze pagina nuttig?

-
© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2014-2021
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Oudorp, Nederland
KvK nummer: 70310629 | BTW nummer: NL858252818B01

Comodo certificaat