call 072 - 844 52 85

Uitvaartwensen, hoe maak je ze bespreekbaar?

Niemand praat graag over de dood. We praten het liefst over dat wat nu is. Wat er komen gaat, stellen we liever uit of schuiven we voor ons uit. Toch is het zinvol om na te denken over dat wat komt, zelfs als je er een beetje bang voor bent. Een waardig afscheid maakt de dood niet minder hard, maar neemt wel mogelijke frustraties en ruzies weg. Hoe maak je als mens je uitvaartwensen bespreekbaar en wat is daarin echt belangrijk?

Je ontlast familie en vrienden

Door je uitvaartwensen vooraf kenbaar te maken, neem je je familie en vrienden veel zorgen uit handen. Tijdens of na een uitvaart ontstaat er vaak veel gedoe over wat iemand nu echt belangrijk vond. Jij kunt dit voorkomen door hierin vooraf duidelijk te zijn. Bij sommige uitvaartverzekeraars is het zelfs mogelijk online je wensen vast te leggen. Dit document komt vrij bij jouw overlijden.

Wat is de meerwaarde van je uitvaartwensen uitspreken?

Niet alleen voor je omgeving is het prettig om te weten hoe jij het liefst je uitvaart voor je ziet. Juist ook voor jezelf is het een goed idee. Zo maak je inzichtelijk wat er nodig is aan financiële middelen om je ‘droomuitvaart’ te bekostigen. De kosten hiervoor zijn eenvoudig te financieren middels een passende uitvaartverzekering. De vergelijkingstool op onze site helpt je bij het vergelijken van een goede uitvaartverzekering en voorkomt dat deze financiële last bij nabestaanden wordt neergelegd.

Ontdek wat jij echt belangrijk vindt

Een gesprek over een naderend einde maakt duidelijk wat belangrijk is voor jou en wie je bent als mens. Zo’n gesprek kan heel waardevol zijn, niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor de mensen met wie je in verbinding staat. Dit kan bijvoorbeeld een partner zijn, maar ook je kinderen of misschien wel je vrienden of vriendinnen. Een gesprek over hoe jouw uitvaart eruit ziet, neemt je nabestaanden veel zorgen uit handen. Dit geeft hun de kans om ‘goed’ te rouwen.

Nog een laatste tip

Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat een uitvaart niet volledig wordt gerealiseerd zoals jij dat graag ziet. Voorkom een mogelijk schuldgevoel bij je nabestaanden door van tevoren aan te geven dat je bij zo’n situatie dit volkomen begrijpt en dat dit voor jou geen probleem is. Dit geeft rust bij familie en vrienden en zo kunnen ze jou daadwerkelijk een waardig afscheid bieden.

Uitvaartwensen, hoe maak je ze bespreekbaar?
4.8 (95%) 4 votes

-
© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2019
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
072 - 844 52 85 | KvKnr: 70310629