Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 17 augustus 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 19 augustus 2021

Uitvaartverzekering premievrij maken

Wanneer u uw uitvaartverzekering premievrij maakt stopt u met het betalen van de premie. De verzekering wordt echter niet opgezegd. U blijft dus gewoon verzekerd, maar niet meer voor het volledige bedrag. De hoogte van het verzekerd bedrag is afhankelijk van het aantal jaar dat u premie heeft betaald. Heeft u ooit een uitvaartverzekering afgesloten en wilt u hiervoor geen premie meer betalen? Dan zijn er twee dingen die u kunt doen:

  1. De uitvaartverzekering afkopen
  2. De verzekering premievrij maken.

Het premievrij maken van uw uitvaartverzekering betekent dat u geen premie meer betaalt, maar uw verzekering nog wel doorloopt.

Hoeveel wordt er uitgekeerd na premie vrijmaken?

Bij het afsluiten van de uitvaartverzekering heeft u met de verzekeraarpremievrij maken uitvaartverzekering afgesproken dat hij een bepaald bedrag uitkeert indien u overlijdt en in ruil daarvoor betaalt u premie. Indien u de verzekering premievrij maakt hoeft u daarna geen premie meer te betalen. Hierdoor zal de verzekeraar echter niet meer het volledig verzekerde bedrag uitkeren na overlijden.

Opgebouwde waarde

Tot aan de tijd dat u de verzekering premievrij maakt, heeft u wel premie betaalt. Hierdoor heeft de polis waarde opgebouwd. Zodra u de verzekering premievrij maakt, groeit dit bedrag niet meer en staat dit vast. Van dit bedrag worden de kosten afgetrokken die de verzekeraar maakt. Er wordt daardoor een gedeelte van de waarde uit de polis uitgekeerd aan de nabestaanden zodra u overlijdt.

Voorwaarden

Wilt u uw uitvaartverzekering premievrij maken? Dat kan, maar houdt rekening met bepaalde voorwaarden. Het maakt daarbij niet uit of u bij DELA, Ardanta, Monuta of Yarden een uitvaartverzekering premievrij wilt maken. Het is belangrijk dat uw verzekering al een aantal jaar loopt. Daarnaast is het belangrijk dat u weet dat het premievrije bedrag altijd lager is dan de oorspronkelijk verzekerde waarde. Het kan daarom voorkomen dat u na het premievrij maken van de polis nog geen uitvaart kunt betalen. De kosten voor een uitvaart zijn in Nederland al snel 7.500 euro. 

Voordelen en nadelen premievrij maken uitvaartverzekering

Het voordeel van het premievrij maken van de verzekering is dat u vanaf dat moment geen premie meer betaald. Het nadeel is dat u niet het volledige verzekerd bedrag uitgekeerd krijgt na overlijden.

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2023
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01