Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 18 augustus 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 29 september 2023

Uitvaartverzekering opzeggen

uitvaartverzekering opzeggen

Wilt u uw uitvaartverzekering opzeggen? Dat kan. Een uitvaartverzekering is namelijk geen verplichte verzekering. Toch is het wel verstandig om vooraf de opties te bekijken. Het is namelijk niet in alle gevallen slim om de verzekering op te zeggen of stop te zetten. Welke opties zijn er eigenlijk en hoe zit het met de opzegtermijn?

Wanneer kan ik mijn uitvaartverzekering opzeggen?

Als u de uitvaartpolis kortgeleden heeft afgesloten, kunt u deze vaak binnen 14 dagen opzeggen. Loopt uw uitvaartverzekering al een aantal jaar, dan is de opzegtermijn meestal 1 of 2 maanden. Een uitvaartverzekering kan helaas niet telefonisch worden opgezegd. Hiervoor moet een schriftelijk verzoek worden ingediend bij een verzekeraar of assurantietussenpersoon.

Uitvaartverzekering opzeggen, welke mogelijkheden zijn er?

  1. Uitvaartverzekering premievrij maken of afkopen
  2. Uitvaartverzekering stopzetten
  3. De koopsompolis

1. Uitvaartverzekering premievrij maken

Overweegt u om de uitvaartverzekering te beëindigen? Dan heeft u meerdere mogelijkheden dan alleen de verzekering op te zeggen. Vaak kunt u de verzekering ook afkopen of premievrij maken. Het is namelijk zonde om een uitvaartpolis te beëindigen waar u al langer dan 5 jaar premie aan betaald. Kiest u ervoor om de verzekering te beëindigen, dan bent u al de ingelegde premie kwijt.

Daarom kunt u er beter voor kiezen om de polis premievrij te maken. Dit betekent dat u niet langer premie verschuldigd bent voor de uitvaartpolis en dat de premie die u al wel betaald heeft, gereserveerd blijft en wordt uitgekeerd bij uw overlijden. Uiteraard is dit minus de kosten die de verzekeraar in rekening brengt om de polis premievrij te maken.

2. De uitvaartpolis afkopen

Een andere mogelijkheid is om uw uitvaartverzekering af te kopen. De waarde die u heeft opgebouwd door het betalen van de premies, wordt dan aan u uitgekeerd. Dit wordt ook wel de afkoopwaarde genoemd. U kunt zichzelf afvragen of dit verstandig is, want het uitgekeerde bedrag is altijd lager dan de premies die u ervoor heeft betaald.

3. Koopsompolis

Het kan ook dat u ervoor heeft gekozen om de premie in één keer vooruit te betalen voor de uitvaartverzekering. Dit wordt ook wel de koopsompolis genoemd. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om de koopsompolis af te kopen. Toch krijgt u niet altijd het volledige bedrag terug dat u heeft ingelegd, maar slechts de afkoopwaarde. De hoogte van de afkoopwaarde is afhankelijk van het aantal jaren dat een koopsompolis heeft gelopen.

Opzegtermijn bij een uitvaartverzekering

Het opzeggen van een uitvaartverzekering gaat in veel gevallen met een opzegtermijn. Tenzij u de verzekering minder dan 14 dagen geleden heeft afgesloten. Dan kunt u de verzekering annuleren. In bijna alle andere gevallen is de opzegtermijn bij een uitvaartverzekering 1 maand. De verzekering moet u wel altijd schriftelijk opzeggen. Telefonisch is helaas niet mogelijk. Hanteert uw verzekeraar een andere opzegtermijn, dan kunt u de AFM bellen op te kijken of dit wettelijk juist is.

Bronnen:

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Monuta
  • Ardanta
  • AFM.nl
  • DELA
-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01