call 072 - 844 52 85

Uitvaartverzekering na overlijden

Na een overlijden moet er van alles worden geregeld. In eerste instantie richten erven zich op een uitvaart die past bij de wensen van de overleden persoon. Uiteraard neem je hiervoor contact op met de verzekeraar bij wie de verzekerde een uitvaartverzekering had lopen. Dit maakt het financieel mogelijk om de uitvaart te bekostigen. Hoe werkt dat in de praktijk en wat moet je aanleveren bij een verzekeraar voordat men tot uitkering overgaat?

Uitvaartverzekering en Overlijdensakte

De overlijdensakte is het belangrijkste document voor een uitvaartverzekeraar. Met dit document kun je aantonen dat iemand daadwerkelijk is overleden. Je gaat hiervoor naar een ambtenaar van de burgerlijke stand, maar dit kan pas nadat een arts een overlijden daadwerkelijk heeft vastgesteld en hiervoor een verklaring van overlijden heeft afgegeven.

Begunstiging

Hoe een uitvaartpolis wordt uitgekeerd, is geheel afhankelijk van wie de begunstigde op de polis is. Bij een standaard begunstiging wordt de polis uitgekeerd aan bijvoorbeeld een partner, ouders of kinderen. Hiervoor lever je een kopie bankafschrift aan en een kopie van een geldig legitimatiebewijs evenals een polisblad van de uitvaartverzekering waar het om gaat. Vaak is dit voldoende voor een verzekeraar om tot uitkering over te gaan.

Testament

Stel dat een verzekerde een testament heeft opgesteld, dan ontkom je er niet aan om langs te gaan bij een notaris. De notaris geeft tevens een verklaring van erfrecht af. Dit document is nodig om nabestaanden toegang te geven tot onder meer bankrekeningen van de overleden persoon. Eventueel kun je met een verklaring van erfrecht ook naamswijziging doorvoeren.

Uitkering

Hoe de uitkering van een polis eruit ziet, is afhankelijk van hoe de overleden persoon was verzekerd. Bij een kapitaalverzekering wordt er een bepaald geldbedrag uitgekeerd aan de begunstigde(n). Had iemand een dienstenpakket lopen? Dan zijn er diensten verzekerd, denk bijvoorbeeld aan een kist, rouwvervoer en een graf en wordt dit via de uitvaartverzorger geregeld.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zorg dat jij altijd goed bent voorbereid op je einde en vind een goede uitvaartverzekering via onze site. Denk daarnaast na over de begunstigde op de polis en of er voldoende financiële middelen aanwezig zijn om jou te begraven of te cremeren.

Vond u deze pagina nuttig?

-
© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2019
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
072 - 844 52 85 | KvKnr: 70310629