Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 18 augustus 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 18 augustus 2021

Uitvaartverzekering in één keer betalen

Wist u dat u de premie van een uitvaartverzekering in één keer kunt betalen? U betaalt in één keer de volledige premie en bent dan direct volledig verzekerd. Maar is het eenmalig betalen van de premie wel verstandig?

Uitvaartverzekering wel of niet in één keer betalen

Veel mensen die een uitvaartverzekering afsluiten, betalen hiervoor periodiek premie aan een uitvaartverzekeraar. Dit doen veruit de meeste mensen. Toch zit niet iedereen er op te wachten om gedurende tientallen jaren premie te betalen. Daarom zijn er ook verzekeraars waar u de premie in 1 keer betaalt voor uw uitvaartverzekering. Het voordeel is dat u niet meer over de premiebetalingen hoeft na te denken. Het is meteen geregeld. Het nadeel is dat u de volledige premie al heeft betaald. Ook wanneer u binnen een paar jaar komt te overlijden. Wanneer u per maand zou betalen had u in dat geval veel minder premie hebben betaald.

Koopsompolis

Bij de keuze voor een koopsompolis betaalt u de premie van uw verzekering in één keer. In vergelijking met het bedrag dat is verzekerd, is uw inleg relatief laag. Dit is natuurlijk voor uw portemonnee. Bovendien levert het u als verzekerde ook nog een aantal fiscale voordelen op. Het loont dus zeker om deze mogelijkheid te onderzoeken.

Uitvaartverzekering in één keer betalen en belastingvoordeeluitvaartverzekering in één keer betalen

De waarde van een uitvaartpolis valt onder uw bezittingen in box 3. In 2021 is het heffingsvrij vermogen vastgesteld op € 50.000 per persoon of € 100.000 met partner. Is het verzekerde kapitaal meer dan het vrijgestelde bedrag per verzekerde? Dan moet u dit wel aangeven bij uw bezittingen in box 3. Dit geldt niet als de ‘waarde in het economische verkeer’ van al uw polissen samen niet meer is dan € 7.348. Dan valt uw polis onder de vrijstelling.

Voor wie is de koopsompolis geschikt?

Overweegt u een keuze te maken voor de koopsompolis of twijfelt u of het iets voor u is?

  • Het is een interessante optie voor mensen die bereid zijn het bedrag in 1 keer te voldoen.
  • Als u voldoende spaargeld heeft is een koopsompolis zeker een overweging waard.
  • Een uitkomst voor iedereen die niet periodiek premie wenst af te dragen aan een verzekeraar.

Bronnen:

Voor het schrijven van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Wijzeringeldzaken
  • Nibud
  • Rijksoverheid
  • Belastingdienst

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01