Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 19 augustus 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 1 minuut
Laatste update: 29 september 2023

Uitvaartverzekering en zelfmoord

Zelfmoord, ook wel zelfdoding genoemd is verschrikkelijk. De nabestaanden hebben regelmatig niets in de gaten gehad en voelen zich schuldig dat dit heeft kunnen gebeuren. Heeft de overledene een uitvaartverzekering afgesloten dan is het onzeker of de verzekeraar het bedrag zal uitkeren. In dit artikel leggen we uit hoe uitvaartverzekeraars omgaan met zelfdoding.

113.nl

zelfdoding en uitvaartverzekering

Voordat we u zullen informeren over dit lastige onderwerp willen we u wijzen op de website 113.nl. Indien u denkt aan zelfmoord dan kunt u hier terecht voor hulp.

Wat dekt een uitvaartverzekering bij zelfdoding?

Verzekeraars gaan hier verschillend mee om. In de meeste gevallen keert de verzekeraar niet uit wanneer de polis korter dan 6 maanden heeft gelopen. Wanneer de uitvaartpolis al langere tijd actief is keren verzekeraars vaak wel uit.

Uitvaartverzekering ontbinden

Bij zelfmoord heeft de verzekeraar het recht om de uitvaartverzekering met terugwerkende kracht te ontbinden. Meestal geldt hiervoor een periode van 6 tot 12 maanden.

Periode korter dan 6 maanden

Stel iemand sluit op 1 mei een uitvaartverzekering af. Vervolgens pleegt hij op 1 augustus zelfmoord. In dit geval zal de verzekeraar vaststellen dat de verzekering met voorbedachten rade is afgesloten. Hierdoor heeft de verzekeraar het recht om de verzekering te ontbinden. De verzekeraar hoeft in dit geval niet uit te keren en de premie die reeds is betaald, wordt teruggestort.

Periode van enkele jaren

Loopt de verzekering echter al enkele jaren, dan zal de verzekeraar wel uitkeren. Sommige verzekeraars doen dit onder bepaalde voorwaarden. In de verzekeringsvoorwaarden van uw polis leest u hoe uw verzekeraar omgaat met zelfmoord. Lees deze altijd goed door als u hiermee te maken krijgt.

Bronnen:

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01