call 072 - 844 52 85

Uitvaartverzekering en je lichaam aan de wetenschap

Niet iedereen kiest na een overlijden voor een begrafenis of crematie. Soms kan een overleden persoon van tevoren hebben vastgelegd om organen af te staan óf om zijn of haar lichaam ter beschikking te bestellen van de wetenschap. Dit laatste gebeurt nooit zomaar. Vaak doe je dit door nu al je wensen vast te leggen in een testament. Daarmee voorkom je vervelende scenario’s en conflicten als jij er niet meer bent. In dit artikel leggen we uit hoe het zit met de uitvaartverzekering en je lichaam voor de wetenschap.

Waarom je kiest voor afstaan

Het kan om meerdere redenen interessant zijn om je lichaam aan de wetenschap af te staan. Het kan worden gebruikt voor anatomielessen op scholen of om keer kennis te krijgen over bepaalde ziektes. Uiteraard is het belangrijk om goed na te denken over welke consequenties dit met zich meebrengt. Na je overlijden moet je binnen 24 uur worden overgebracht en kunnen nabestaanden ook niet uitgaan van een traditionele uitvaart.

Kapitaalverzekering

Als jij je lichaam afstaat aan de wetenschap, volgt er geen gewone begrafenis of crematie. Bij een traditionele begrafenis of crematie is jouw lichaam aanwezig, maar daar is in een situatie als deze geen sprake van. Je krijgt ook geen urn of laatste rustplaats. Is een uitvaartverzekering dan wel op zijn plaats?

Ondanks dat het lichaam wordt afgestaan aan de wetenschap, wordt er vaak wel een ceremonie gehouden om een overleden persoon te eren. Hier is natuurlijk wel geld voor nodig, want de locatie moet worden gehuurd, evenals vele andere zaken waarvoor nabestaanden een rekening ontvangen. Daarom doe je er goed aan alsnog een stukje kapitaal te verzekeren door een uitvaartverzekering af te sluiten. Een dienstenpakket is af te raden, want bijna geen enkele dienst is van toepassing als jij je lichaam afstaat.

Leg je wensen vast bij een notaris

Wil jij je lichaam afstaan aan de wetenschap? Laat dit dan duidelijk vastleggen in een testament. Bovendien is het verstandig om familie en vrienden vooraf hierover te informeren. Let op: er bestaat altijd een kans dat de wetenschap je lichaam weigert. Redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld een overlijden in het buitenland of te zware verwondingen na een ongeval. Zorg daarom dat er altijd een spaarpotje achter de hand is om alsnog de kosten van een begrafenis of crematie af te dekken.

Vond u deze pagina nuttig?

-
© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2019
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
072 - 844 52 85 | KvKnr: 70310629