call 072 - 844 52 85

Uitvaartverzekering en euthanasie

Sinds 2002 is in Nederland de euthanasiewet actief. Dit betekent dat bij ondraaglijk lijden euthanasie of zelfdoding mag worden toegepast. Als je ernstig ziek bent en niet het einde wil afwachten, dan is euthanasie binnen bepaalde richtlijnen mogelijk. Het is een prettig idee om zelf de controle in handen te hebben, maar wat voor invloed heeft dit op je uitvaartverzekering?

Wachttermijn uitvaartverzekering

Als je weet dat je ernstig ziek bent, dan wordt het sowieso lastig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Het risico op overlijden is vrij groot voor een verzekeraar en dus kan een verzekering worden geweigerd. Hoe zit dat echter als je kortgeleden een verzekering hebt afgesloten en je hebt deze week te horen gekregen dat je niet meer beter kunt worden?

Veel verzekeraars hanteren een wachttermijn voordat je aanspraak kunt maken op een verzekering. Bij sommige verzekeraars is dit een termijn van 6 maanden, terwijl andere verzekeraars een termijn aanhouden van maar liefst 2 jaar. Het is dus belangrijk om hier vooraf goed naar te kijken voordat je de keuze maakt voor een bepaalde verzekering.

Zelfdoding of euthanasie

Bij zelfdoding of euthanasie wordt er veelal een wachttermijn gehanteerd van 6 tot 12 maanden. Dit verschilt altijd per verzekeraar. Na deze periode keert een verzekering gewoon uit. Is zelfdoding toegepast voor deze termijn? Sommige verzekeraars kiezen er dan voor om niet uit te keren en de verzekering te ontbinden. Dit betekent dat de betaalde premie wordt teruggestort. Daardoor lijkt het alsof de verzekering niet heeft bestaan.

Een verzekering keert dus niet zomaar automatisch uit als er euthanasie is toegepast. Verzekeraars geven aan dat verzekerden door zelfdoding niet op natuurlijke wijze komen te overlijden. Daarom gelden er beperkende voorwaarden en wordt er veelal een wachttermijn gehanteerd.

Advies nodig?

Het loont om de verschillende uitvaartverzekeraars naast elkaar te leggen en te vergelijken op voorwaarden. Daarmee voorkom je teleurstellingen en nare financiële verrassingen in de toekomst. Overstappen naar een andere verzekering is uiteraard ook mogelijk. Je laten adviseren door een onafhankelijk financieel adviseur behoort tot de opties en is verstandig als je er zelf niet uitkomt.

Uitvaartverzekering en euthanasie
5 (100%) 1 vote

-
© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2019
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
072 - 844 52 85 | KvKnr: 70310629