call 072 - 844 52 85

Uitvaartverzekering en christendom

Hoewel kerken in Nederland steeds meer leeg lopen, wil dat niet zeggen dat mensen niet meer religieus zijn. Nog steeds speelt het geloof op de een of andere manier een bepaalde rol. Dit zie je vaak terug in de uitvaartceremonie. Hoe zit dat eigenlijk met het protestantse en katholieke geloof, mag je dan wel kiezen voor bijvoorbeeld een crematie? En hoe zit het met de uitvaartverzekering? Zijn er speciale uitvaartverzekeringen voor mensen met een bepaald geloof?

Uitvaart: begraven heeft de voorkeur
Christenen geloven in de wederopstanding van het lichaam. Daarom werd in het verleden vaak gekozen voor een begrafenis. Dit omdat Jezus (Zoon van God) en andere Bijbelse figuren eveneens werden begraven. In de tijd van de Bijbel kwam verbranding van het lichaam vooral voor bij heidense volken of het werd gedaan om verspreiding van ziektes zoals de pest te voorkomen.

Uitvaart vandaag de dag

Het christelijk geloof is al decennialang aan het moderniseren. Mensen geloven nog wel, maar wel afgestemd op de tijd van nu. Dit betekent dat ze ook anders gaan aankijken tegen een begrafenis of crematie. De wederopstanding van het lichaam speelt een minder belangrijke rol. Dat is ook de reden dat christenen vandaag de dag vaker kiezen voor een crematie.

Sobere of uitbundige uitvaart

De meer behoudende groep gelovigen kiest veelal voor een sobere uitvaart. Zo wordt er bijna altijd een kerkdienst gehouden, uit de Bijbel gelezen en het ‘Onze Vader’ gebeden. In sommige groeperingen verschijnt iedereen in het zwart op een uitvaart. Soms duurt een bepaalde rouwperiode wel 6 weken en gedurende die periode draagt men dan ook zogenaamde rouwkleding.

Gelovige mensen die vrijer in het leven staan, maken veelal de keuze voor een uitvaart waarbij een dankdienst wordt gehouden. Tijdens deze ceremonie staan men stil voor wat iemand heeft betekend in zijn of haar bestaan. Ondanks verdriet wordt er ook vaak uitbundig gezongen om zo eer te brengen aan God, ‘de Schepper van het bestaan’.

Bescherm je christelijke waarden en normen

In het verleden kozen veel gelovigen ervoor om zich niet te verzekeren. Zij waren ervan overtuigd dat God in alles zou voorzien. Binnen de christelijke gemeenschap was het een gewoonte dat men elkaar hielp een uitvaart te bekostigen. Inmiddels is het tij een beetje gekeerd en kiezen ook gelovigen ervoor zichzelf te verzekeren.

Ben jij gelovig en wil jij je christelijke levensovertuiging terug laten komen in je uitvaart? Kies dan voor een kapitaalverzekering, want dit maakt het gemakkelijker jouw wensen omtrent een christelijke uitvaart vorm te geven.

Vond u deze pagina nuttig?

-
© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2019
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
072 - 844 52 85 | KvKnr: 70310629