call 072 - 844 52 85

Uitvaartvereniging, wat is het?

Weet u wat een uitvaartvereniging is? En kent u het verschil tussen een uitvaartvereniging en een uitvaartondernemer? Veel mensen kennen dit onderscheid niet. We zetten de belangrijkste verschillen voor u op een rij.

Een uitvaartondernemer

  • wordt door de nabestaanden ingehuurd om de uitvaart van de overledene te regelen. De overledene was verzekerd met een kapitaalpolis (bij het overlijden keert de verzekeraar geld uit met als doel dit geld te gebruiken voor de uitvaart).
    Of
  • wordt door de uitvaartverzekeraar ingehuurd in geval de overledene een natura uitvaartverzekering af had gesloten (dat is een uitvaartverzekering waar producten en diensten werden verzekerd, die door de uitvaartverzekeraar uitgekeerd en mogelijk ook verzorgd worden).

Een uitvaartvereniging
heeft ook tot doel de uitvaart van haar leden te verzorgen. Ook hier wordt rekening gehouden met de wensen van de overledene.Uitvaartverenigingen zijn echter anders gestructureerd. Bij een uitvaartverzekering betaalt u als klant een premie. Bij een uitvaartvereniging dragen de leden een (maandelijkse) contributie bij. Doorslaggevend is echter het feit dat een uitvaartvereniging werkt zonder winstoogmerk. Het doel is dus niet winst maken. De verenigingen werken trouwens vooral met vrijwilligers. Op die manier worden de personeelskosten sterk gedrukt. Uitvaartverenigingen slagen er daarom in om duidelijk goedkoper te zijn dan de uitvaartverzekeraars.

U bent voordeliger af bij een uitvaartvereniging.

Wanneer u een keuze moet maken tussen een uitvaartvereniging en een uitvaartverzekering, bent u duidelijk voordeliger af bij een uitvaartvereniging. Uw (maandelijkse) contributie zal lager zijn dan de premie die u zou moeten betalen bij een uitvaartverzekering. De verenigingen zijn echter lokaal georganiseerd. Dat betekent dat u enkel lid kan worden als u in de buurt woont. Helaas vindt u momenteel vooral uitvaartverenigingen in de landelijke gebieden van Nederland.

Woont u niet in de buurt van een uitvaartvereniging, dan hebt u twee opties. Ofwel spaart u zelf voor uw uitvaart, ofwel sluit u een uitvaartverzekering af.

Uitvaartvereniging, wat is het?
4.4 (88%) 5 votes

-
© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2019
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
072 - 844 52 85 | KvKnr: 70310629