call 072 - 844 52 85

Uitvaarttechnieken van de toekomst

De wereld staat niet stil, ook niet op het gebied van uitvaarttechnieken. Sommige uitvaartverzekeraars zoeken naar nieuwe uitvaarttechnieken om deze te integreren in de huidige branche. Duurzaamheid speelt hierin een belangrijke rol. Het is beter voor het milieu, terwijl er tevens aandacht blijft voor een waardig afscheid. Hoe ziet de toekomst eruit, welke invloed heeft dit op je uitvaartverzekering en is een wetswijziging hierin noodzakelijk?

Resomeren

Resomeren is hoogstwaarschijnlijk de eerste nieuwe uitvaarttechniek die over een tijdje wordt ingevoerd. Resomeren wordt ook wel bio-cremeren genoemd en lijkt op het proces dat plaatsvindt na een begrafenis. Onder hoge temperatuur en luchtdruk wordt het lichaam versneld afgebroken in zowel water als loogzout. Wat overblijft is slechts wat witte poeder, iets dat je kunt vergelijken met de as na een crematie.

Aarde en vuur zijn bij deze uitvaarttechniek dus niet meer nodig. Daarmee is het een duurzame manier van begraven en verzekeraars verwachten dat verzekerden hier zeker gebruik van gaan maken.

Cryomatie

Cryomeren is afkomstig uit Zweden en wordt ook wel vriesdrogen genoemd. Het is geen duurzaam proces, want bij het afbreken van het lichaam wordt gebruik gemaakt van stikstof. Het lichaam wordt bevroren en vervolgens afgebroken door hoge trillingen. Vooralsnog lijkt het lastig om deze uitvaarttechniek te realiseren. Niet alleen ethische aspecten spelen hierin een rol, maar ook installaties hiervoor zijn kostbaar.

De invloed van resomeren en cryomatie op je uitvaartverzekering

Eerdergenoemde uitvaarttechnieken hebben op dit moment geen gevolgen voor jouw uitvaartverzekering. Het kan nog wel enkele jaren duren voordat resomeren wordt toegestaan. Zodra er in de toekomst iets wijzigt, zal jouw uitvaartverzekeraar je hiervan op de hoogte stellen en eventueel advies geven omtrent een aanpassing in je uitvaartverzekering.

Wetswijziging is noodzakelijk

Wees gerust: voor het zover is, moet eerst de wet worden aangepast. Toch wordt er in de Tweede Kamer al serieus gesproken over nieuwe uitvaartmogelijkheden. De overheid vindt het belangrijk dat er voldoende draagvlak aanwezig is voor een mogelijke introductie, dus is het verstrekken van duidelijke informatie belangrijk. Houd daarom de berichten van je verzekeraar goed in de gaten of neem contact op als je meer wilt weten over de nieuwste uitvaarttechnieken.

Uitvaarttechnieken van de toekomst
4 (80%) 3 votes

-
© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2019
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
072 - 844 52 85 | KvKnr: 70310629