call 072 - 844 52 85

Tips belastingaangifte na overlijden dierbare

Een overlijden van een dierbare partner of familielid is een heftige gebeurtenis. Er komt vaak van alles op jou af als nabestaande, maar natuurlijk wil je alles zo goed mogelijk regelen. Financiële zaken afhandelen is een bijkomstigheid waarmee je ongetwijfeld te maken krijgt. In dit blogartikel geven we je een aantal tips bij het doen van de laatste belastingaangifte voor de overleden persoon.

Premie uitvaartverzekering aftrekbaar?

Tot 2009 was de premie voor uitvaartverzekeringen aftrekbaar. In 2016 is ook de vrijstelling van banksparen voor uitvaartkosten komen te vervallen. De premies die er mogelijk zijn betaald in het afgelopen jaar, zijn dus niet aftrekbaar voor de (erf)belasting.

Vrijstelling uitkering kapitaalverzekering

De vrijstelling voor uitkering van een kapitaalverzekering blijft echter wel bestaan. In 2018 bedraagt deze vrijstelling € 7.033,-. Alles boven dit bedrag komt voor rekening van de nabestaanden. Deze vrijstelling kan jaarlijks veranderen en dus is het belangrijk de site van de Belastingdienst in de gaten te houden.

Begrafenis- en crematiekosten zijn aftrekbaar van de erfenis

Het is goed om te weten dat begrafenis- en crematiekosten aftrekbaar zijn van de erfenis. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een rouwsteen of de opmaak van rouwadvertenties. Dit betekent dat er minder belasting hoeft te worden betaald. Wel is het zo dat je deze kosten in mindering moet brengen op eventuele uitkeringen van een uitvaartverzekering.

Check alle kapitaalverzekeringen

Na een overlijden is het een goed moment om de administratie weer eens door te nemen. Dit geldt niet alleen als je partner is overleden, maar ook een ander dierbaar familielid. Ga bijvoorbeeld na of alle uitvaartverzekeringen wel zijn uitgekeerd. Kijk daarnaast ook naar eventuele overlijdensrisicoverzekeringen. Deze verzekering komt eveneens tot uitkering als een verzekerde is overleden en de polis nog geen eindtijd heeft bereikt. Met dit geld kun je als partner bijvoorbeeld een bepaalde periode overbruggen of wordt een gedeelte van de hypotheek afgelost.

Belasting- en boekhoudkundig advies

Is de belastingaangifte te complex of was je gezamenlijk fiscaal partner en kom je er niet uit? Dan is het altijd raadzaam contact op te nemen met de Belastingdienst. Uiteraard kun je ook een beroep doen op je boekhouder.

Ben je geschrokken van de kosten die een overlijden allemaal met zich meebrengt? Zorg dan dat je zo snel mogelijk een passende uitvaartverzekering afsluit. Hiermee dek je alle hoge kosten af van een begrafenis of crematie. Vergelijk eenvoudig uitvaartverzekeringen op onze site.

Vond u deze pagina nuttig?

-
© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2019
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
072 - 844 52 85 | KvKnr: 70310629