call 072 - 844 52 85

Oude uitvaartverzekeringen nog van toepassing?

Het is voor veel verzekerden niet altijd duidelijk hoe het zit met oude uitvaartpolissen. Als er bijvoorbeeld een dierbare is overleden, kan het zomaar zijn dat een polis is kwijtgeraakt of dat de verzekeraar niet bekend voorkomt. Het is van belang dit goed uit te zoeken, want deze verzekeringen zijn er juist om nabestaanden financieel te ontlasten. Wat doe je met ‘oude’ uitvaartverzekeringen?

Spit de administratie door
Het is het belangrijk de administratie goed door te nemen als een dierbare is overleden en je op zoek gaat naar uitvaartpolissen. Zeker de oude polissen zijn vaak op papier afgedrukt en zitten soms verstopt in de administratie map. Kun je daar weinig informatie uit halen? Bekijk dan ook eens de bankafschriften van de overledene. Soms zijn er incasso’s te vinden van een uitvaartverzekeraar.

Dit geldt overigens ook als jouw ouders misschien een polis voor jou hebben afgesloten waar je zelf niets van weet. Altijd handig om na te vragen als je wilt weten of je een uitvaartpolis tot je beschikking hebt.

Oude en nieuwe uitvaartverzekeraars
Sommige uitvaartverzekeraars van vroeger bestaan allang niet meer of zijn overgenomen door andere verzekeraars. In zo’n geval is het handig om de database te bekijken van De Nederlandsche Bank. In dit speciale archief is veel informatie te halen met betrekking tot oude polissen en verzekeraars. Om je een klein beetje te helpen, hierbij alvast een compact overzicht:

1. Concordia = Reaal
2. RVS & Victoria Vesta = Nationale Nederlanden
3. Aurora = OHRA
4. HAV Bank = Ardanta
5. Aegon uitvaartverzekeringen = Axent

Contact met een assurantieadviseur
Heb je ondanks bovenstaande informatie niets kunnen vinden? Wellicht waren de verzekeringen van de overledene geadministreerd via een assurantiekantoor. In zo’n geval is het zeker slim eens contact op te nemen hoe het zit en of er wellicht een lopende of premievrije polis aanwezig is.

Is de uitvaart inmiddels achter de rug en betaald met jouw geld of dat van andere familieleden? Mocht je alsnog een polis tegenkomen, dan heb je als erven nog 5 jaar wettelijk de tijd om een polis te laten uitkeren.

Zorg voor een administratie die up-to-date is
Nu je dit leest, is het verzeker verstandig je eigen administratie goed bij te houden. Bewaar polissen op een gemakkelijke plek, zodat deze altijd eenvoudig te vinden zijn. Bovendien kan het nooit kwaad om iemand in jouw familie op de hoogte te stellen van lopende uitvaartpolissen. Dit scheelt flink wat zoekwerk bij een plotseling overlijden.

Oude uitvaartverzekeringen nog van toepassing?
5 (100%) 1 vote

-
© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2019
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
072 - 844 52 85 | KvKnr: 70310629