call 072 - 844 52 85

Miskraam en uitvaartverzekering

Kinderen tot 18 jaar zijn veelal gratis mee te verzekeren op de uitvaartverzekering van hun ouders, maar hoe zit dat eigenlijk met ongeboren kinderen? Ben je je volledige zwangerschap verzekerd voor een eventuele uitvaart of draai jezelf op voor de kosten die komen kijken na een miskraam? In dit artikel vertellen wij je er meer over en geven we tips waarop je moet letten.

Zwanger en nu?

Hoewel je er als (toekomstig) ouder liever niet over nadenkt, kun je tijdens een zwangerschap te maken krijgen met een miskraam. Dit is een verdrietige gebeurtenis en brengt uiteraard veel pijn met zich mee. Een zwangerschap kan echter altijd misgaan of je baby kan plotseling komen te overlijden. Het is een risico waar je misschien altijd wel rekening mee houdt. Bovendien kan jou als zwangere moeder ook altijd iets overkomen. In al deze situaties is het prettig om een uitvaartverzekering te hebben lopen waar je aanspraak op kunt doen.

Miskraam na 24 weken zwangerschap

Wordt een kindje levenloos geboren na 24 weken zwangerschap? Dan moet een kindje volgens de Nederlandse wetgeving worden gecremeerd of begraven. In zo’n situatie worden de kosten voor een uitvaart bekostigd vanuit de verzekering van ouders. Belangrijk aandachtspunt hierbij is om tijdig door te geven aan een verzekeraar dat je zwanger bent. Veel verzekeraars bieden dekking na 24 weken zwangerschap. Hierover later meer.

Miskraam voor 24 weken zwangerschap

Overlijdt een baby voor 24 weken zwangerschap? Wettelijk gezien is een uitvaart dan niet verplicht. Het is wel mogelijk om een officiële begrafenis of crematie te laten plaatsvinden. Meestal betaal je deze uitvaart uit eigen zak, maar heel soms kun je ook een beroep doen op een uitvaartverzekeraar. Er zijn ook mensen die ervoor kiezen om hun kindje te begraven in de achtertuin of elders in de natuur.

Miskraam en emoties

Bij een miskraam komen veel emoties kijken en in sommige gevallen kunnen er ook psychische klachten ontstaan. Via de website Miskraamverwerken.nl, kun je veel informatie krijgen over het verwerken van de emoties die bij een miskraam loskomen.

Waarom een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering in Nederland is niet verplicht. Toch kiezen veel Nederlanders ervoor om zich te verzekeren. Een uitvaart kost al snel zo’n € 8.000,- en dit is geld dat niet iedereen op de rekening heeft staan. Hoewel een uitvaart voor kinderen veelal goedkoper is, ben je toch al snel duizenden euro’s kwijt. In dat soort gevallen is het fijn om een uitvaartverzekering te hebben lopen. Daarmee hoef je je over de financiële kant geen zorgen te maken en kun je actief met je rouwproces aan de slag.

Kosten die je zelf kan dragen, kun je beter niet verzekeren. Bij voldoende saldo op je bankrekening ben je vaak voordeliger uit dan wanneer je een uitvaartverzekering afsluit. Gemiddeld betaal je namelijk meer premie dan er word uitgekeerd door een verzekeraar. Het is daarom ook een optie om zelf geld bij elkaar te sparen voor een eventuele uitvaart.

Welke verzekering kies je?

In Nederland zijn tal van verzekeraars actief waar je een uitvaartverzekering kunt afsluiten. Dit maakt het soms best lastig om een goede keuze te maken. Belangrijk is dat je een uitvaartverzekering vindt die goed aansluit op je persoonlijke situatie. Kijk niet alleen naar de premie, maar let ook op de voorwaarden, de dekking die je kiest en welke gezinsleden je wilt meeverzekeren op de polis. Door de verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken op deze punten, wordt het een stuk eenvoudiger om een weloverwogen beslissing te maken.

Welke opties bieden verzekeraars voor ongeboren kinderen of een miskraam?

De meeste verzekeraars gaan tot uitkering over na een zwangerschap van minimaal 20 of 24 weken. Dit kan echter per verzekeraar verschillen. Er zijn namelijk verzekeraars die al na 14 weken een geringe vergoeding uitkeren na een miskraam. Houd altijd rekening met een gemaximeerde uitkering of dat de polis soms eerst een aantal maanden moet lopen voordat er kan worden uitgekeerd. Informeer bij je huidige verzekeraar hoe dit is geregeld of stap over naar een andere verzekeraar als deze beschikt over betere voorwaarden.

Kort samengevat

De meeste verzekeraars bieden dekking vanaf 24 weken zwangerschap, maar er zijn ook uitzonderingen van 14 en 20 weken. Dit verschilt per verzekeraar en is terug te lezen in de polisvoorwaarden. Bij onvoldoende spaargeld op je rekening is het verstandig om een verzekering af te sluiten of bij een zwangerschap melding te doen bij je uitvaartverzekeraar. Daarmee voorkom je dat er niet tot een uitkering wordt overgegaan.

Wil je graag eerst advies voordat je ergens een verzekering afsluit? Vergelijk de verschillende verzekeraars met elkaar op premie en/of voorwaarden. Bekijk hier meer informatie over uitvaartverzekering kind.

Vond u deze pagina nuttig?

-
© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2019
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
072 - 844 52 85 | KvKnr: 70310629